JAPANBLOGGEN

View Original

Europas svar på Teslas framgångar

Porsches kommande elbil - Mission E

Foto: Porsche

Porsche har som kanske bekant en elhybridbil i form av modellen 918 Spyder. Den har dels en V-8:a och dels två elmotorer som tillsammans ger 887 hästkrafter.

Man visar nu upp en prototyp till en helt elektrisk bil som man kallar Mission E. Två elmotorer ger 600 hk, en accelerationstid från 0 till 100 på 3,5 sekunder och en ovanligt kort laddtid (batteriet laddas upp till 80% på 15 minuter).

Även Mercedes och Audi visade upp elbilsprototyper på bilmässan i Frankfurt denna veckan. Det står helt klart att detta är en direkt reaktion på Teslas framgångar med sin Model S, en på alla sätt fantastisk bil. Varken Porsche, Audi eller MB kommer dock att ha dessa bilar på vägen före 2018, så Tesla lär hinna roffa åt sig några procentenheter till av lyxbilssegmentet.

Porsches Mission E är ju en prototyp, och jag hoppas att den får något mindre svulstiga former när den står klar för produktion. Inredningen är dock enkel och snygg, vill jag tycka, med en instrumentering som inte så lite påminner om den klassiska panelen i 911:or före 1998.

Den nya panelen i elbilsprototypen för tankarna åter till denna klassiska instrumentpanel som alla 911:or hade före 1998.