JAPANBLOGGEN

View Original

Är PC-eran över?

Jo, det är sant. Det står HP på den.

Från Ny Teknik:

"Windows 10 är klar och ute till konsumenterna. Men i mobilapparnas tidevarv, vem bryr sig längre om sin pc? Eller desktop, det begrepp som allt oftare beskriver den ”vanliga” skrivbordsdatorn."

Ja, det är ju en berättigad fråga. Personligen tror jag att vi delvis kommer att återgå till "arbetsstations"-eran, där desktop-formatet förbehålls mycket kraftfulla maskiner för arbetsområden som CAD/CAM, simuleringar, stora databaser och redigering av mycket högupplöst foto och video (tänk dagens Mac Pro, som ju är overkill för nästan alla). 

Resten av marknaden kommer att bli allt mera mobil. Dagens mobiltelefoner är ju mer kraftfulla än normala datorer var för bara några år sedan, så det lär inte dröja länge förrän vi bara kan ha en skärm och ett tangentbord stående hemma och/eller på kontoret. När vi kommer in i rummet kopplar telefonen automatiskt upp sig till skärm och tangentbord och det är bara att fortsätta med det man höll på med på annan plats. Ge det två-tre år så är vi där, kanske t o m snabbare än så.

Under tiden så har ju Microsoft blivit datortillverkare på gamla dar, där man nu försöker bygga en nya affärsmodell, klart inspirerad av Apple, då man inser att mjukvaran inte kan plocka hem lika höga vinster i fortsättningen. Och HP, kors i taket, visar en prototyp till en riktigt sexig desktop i sin Envy-serie. Första modellen från HP på många, många år jag skulle kunna uppleva en önskan att äga. 34-tums välvd skärm och ett ljudsystem från Bang&Olufsen.

PC-eran är inte död, men den kommer att omdefinieras ganska så radikalt under de närmaste åren.