JAPANBLOGGEN

View Original

Japans rymdprogram går mot nya höjder

Om man ber AI att rita en bild där en samuraj i rymddräkt är på rymdpromenad så får man till exempel denna rendering.

Det är nog inte ett allmänt känt faktum, men Japan har faktiskt haft ett rymdprogram i över ett halvt sekel. 1970 sköt man upp Japans första satellit och man blev därmed världens fjärde rymdnation efter Sovjetunionen, USA och Frankrike. Sedan dess har man skjutit upp ett otal satelliter, skickat en farkost för att hämta prover från en asteroid, levererat material till den internationella rymdstationen och även haft japansk personal på samma station.

Detta är inte den farkost som beskrivs i texten; återigen en AI-rendering.

Den 20:e januari blev man femte nation att landa en farkost på månen. SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) landade inom 100 meter från den plats man siktat in sig på, en precision som tydligen inte varit möjlig tidigare. Farkosten hade dock problem med en av sina motorer vilket gjorde att den landade upp och ned. Solcellerna laddade dessutom inte batteriet de första timmarna, men nu verkar saker och ting fungera och man tar nu emot foton via en separat robotkamera som kan röra sig fristående från SLIM.

Japan anses numera vara en viktig partner i det amerikanska rymdprogrammet, och man arbetar nu tillsammans i det sk Artemis-programmet som har som mål att landa med astronauter på månen inom något år. I planen ingår även att en japansk astronaut ska medverka. Japan har bland annat ansvaret att utveckla fordon att framföra på månens yta.

Den långsiktiga planen är att etablera en bas på månen som ett steg mot bemannade resor till Mars.