JAPANBLOGGEN

View Original

Utlovade direktflyget mellan Stockholm och Tokyo äntligen startklart?

Om nu allt går som det ska den här gången, så får vi titta ut på den här vingen när vi flyger mellan Tokyo och Stockholm med början någon gång mellan oktober 2024 och mars 2025.

Foto: gs-product via Pixabay

I november 2019 annonserade ANA (All Nippon Airways) att man den påföljande sommaren skulle inviga en direktlinje mellan Haneda (Tokyos Bromma, brukar jag beskriva det som, då flygplatsen ligger inne i staden) och Stockholm Arlanda. Stort jubel både hemma hos oss och bland många vänner och kunder. Men det gick ju inte som planerat då den internationella flygtrafiken störtdök i och med pandemin.

Nu är vi tacksamt nog på andra sidan eländet och flygtrafiken är igång igen, och ANA har nu gått upp med beskedet att man drar igång rutten till Stockholm under andra hälften av räkenskapsåret 2024 (som avslutas sista mars 2025).

ANA utökar dessutom antalet direktlinjer till Europa med ytterligare två destinationer: Milano och Istanbul. Europa-linjer som legat i malpåse eller kraftigt reducerats i trafikintensitet under pandemiåren kommer att återinföras i programmet och till och med med ökad flygtäthet.

JNTO (Japan National Tourism Organization), som vi nämnde i förra inlägget, meddelar att antalet inkommande besökare under december 2023 var 8% högre än under december 2019, vilket innebär ett nytt rekord för december månad. Undantaget från den ökningen är Europa, ett problem vi givetvis kan lägga i Vladimir Putins knä, då alla flyg till och från Europa flyger en lång omväg runt Ryssland sedan anfallskriget mot Ukraina började. Men ANA verkar tro att kriget inte kommer att vara för evigt och att det därför är hög tid att planera för en flygmarknad “efter Putin”.