JAPANBLOGGEN

View Original

Turistströmmen snart tillbaka på nivåer från före pandemin

Här ser ni hur inresande av besökare från Sverige har sett ut ender de sista decennierna. Klicka för större bild.

Grafik: Japan National Tourism Organization

Det märks på tågen och ute på gator och torg och speciellt i de stadsdelar som är relativt kända som “turistiga” bland utlänningar. Shibuya, Roppongi, Ginza och Asakusa för att bara ta några av de vanligaste resmålen för utländska turister här i Tokyo. Turistströmmen är med andra ord återbördad till Japan. Ni kan här ovan se statistik för svenska hitresande under de sista decennierna (klicka för större bild), och som synes så hade vi en rekordlåg nivå 2021 då pandemin rasade som värst. Nu har vi gått förbi halva antalet besökare jämfört med toppåret 2019, och många bedömare tror att vi kommer att tangera detta rekord redan under 2024.

Som ni kan se så är det överväldigande största antalet här för att turista. Och en stor del av denna turism handlar om att äta och dricka (har inte statistiken framför mig i skrivande stund, men “mat och dryck” brukar de flesta ange som det viktigaste skälet för resan till Japan).

Med andra ord så är tipset att försöka vara ute i god tid med bokning av flyg och hotell. Beroende av antalet personer i er grupp och era önskemål vad gäller krogbesök så kan det också vara på plats att boka bord på restaurangerna.

JNTO (Japan National Tourism Organization) har en fin webbsajt med massor av information.