JAPANBLOGGEN

View Original

Antalet japaner minskar medan antalet utlänningar i landet ökar

Det känns inte som om antalet japaner minskar när man står vid Shibuya Scramble Crossing en vanlig dag.

Siffrorna för Japans befolkningsutveckling för 2022 har nu släppts, och ingen är väl förvånad över att landets befolkning återigen minskat. Det är en utveckling som vi kunnat bevittna de sista 14 åren och inget tyder på att trenden ska vända, vare sig i brådrasket eller på sikt.

Totalsiffran blev 125,41 miljoner, varav 122,42 miljoner var japanska medborgare och 2,99 miljoner var utlandsfödda. Japanerna blev över 800,000 färre jämfört med året innan samtidigt som icke-japanernas antal växte med 10,7%.

Det var för övrigt första gången som befolkningstalen för japanska medborgare minskade i samtliga 47 prefekturer. Om man räknar in utländska medborgare, så ökade Tokyos befolkning något.

Antalet födda barn var 771,801 vilket är det lägsta födelsetalet sedan man började föra bok över denna statistik 1979.

Att den minskande och samtidigt åldrande befolkningen är ett problem för Japan säger sig självt. Det saknas arbetskraft på många områden och sjuk- och åldringsvården kräver allt större resurser. Regeringen, med premiärminister Fumio Kishida i spetsen, har pratat ett längre tag om att man arbetar med att utforma planer för att göra det lättare för både utlänningar och japanska kvinnor och äldre att arbeta. Men samtidigt som man vill ha fler kvinnor i arbetslivet, så är man också mån om att få upp födelsetalen. Milt sagt en svår ekvation om man inte kan förändra den japanska traditionella synen på både arbete och könsroller. Men det är ändå positivt att regeringen faktiskt verkar fundera på hur samhället bör förändras istället för att som tidigare hylla status quo som det idealiska för Japan.

PS

Det har varit ganska tunnsått med inlägg här på Japanbloggen på sistone. Det handlar framför allt om att vi har haft en god tillströmning av kunder till vår krogguidningstjänst och även andra typer av uppdrag.

Jag ska försöka lägga undan lite mer tid för bloggandet här framledes!