JAPANBLOGGEN

View Original

11:e oktober öppnas Japan för visumfritt individuellt resande

Japans premiärminister Fumio Kishida talade på FN i New York igår.

Foto: Skärmbild från TV-sändning

Om du redan läst det här inlägget, så kan du kolla in en uppdatering längst ned.

Igår offentliggjorde premiärminister Fumio Kishida landets planer för att återbörda Japan till det normalläge som rådde före pandemin. Den 11:e oktober blir det återigen möjligt att resa till Japan utan att ansöka om visum. Då får man återigen ett automatiskt turistvisum i passet när man anländer, något som gäller för 68 länder Japan sedan tidigare tecknat avtal med om detta. Man slipper då dessutom kravet på att boka resandet via en registrerad resebyrå; man kan alltså boka biljetter och logi direkt hos respektive flygbolag och hotell. Gränsen för antalet inresande per dag, som idag är 50,000, lyfts bort.

Kishida väntade nog med flit några dagar extra då han insåg reklamvärdet i att berätta det hela i ett tal vid FNs generalförsamlings möte där han deltar i dagarna. Bra plats och tidpunkt för att nå ut till alla i hela världen som väntat på denna nyhet.

Vackra höstfärger i Japan.

Foto: Atul Vinayak via Unsplash

Man kan nog utgå från att resebranchen hade en viss förhandsinformation om att detta var på gång. Sedan igår pågår nämligen Tourism Expo Japan 2022 i mässhallarna Big Sight nere vid Tokyobukten. Det är en av världens största turismmässor och det är nu två år sedan den hölls senast, då covid-19-läget i fjol gjorde att de flesta större evenemang inte gick av stapeln. Helt klart är att branschen vädrar morgonluft igen, och att man kommer att jobba hårt för att så snabbt som möjligt komma upp i de siffror som gällde under åren före pandemin. 2019 kom det nästan 32 miljoner utländska besökare till Japan.

UPPDATERING 2:a oktober

Det är fortfarande inte helt genomskinligt, mest för att japanska byråkrater inte kan förklara saker på ett lättydligt sätt.

Men, om du har ett bevis på tre vaccinationer (med godkända vaccin - se lista här nedan) ELLER ett PCR-test med rätt resultat utfört inom 72 timmar före flygets avgång, så är det inget test vid ankomst och ingen karantän och det är fritt fram att röra sig fritt i landet. Sedan måste man förregistrera sig på något som kallas My SOS antingen på webben eller an app med samma namn i telefonen.

Mera info här (inte speciellt väl organiserat, tyvärr - hur man designar information finns inte i läroplanen någonstans i Japan, så vitt jag vet).

https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/bordercontrol.html

https://www.hco.mhlw.go.jp/en/

Då olika länder behandlas på olika sätt så är det viktigt att du inte åker till något land som inte är samma grupp som Sverige, den blå gruppen, på vägen hit.

Godkända vaccin:

COMIRNATY / Pfizer

Vaxzevria / AstraZeneca

Spikevax / Moderna

COVAXIN / Bharat Biotech

Nuvaxovid / Novavax