JAPANBLOGGEN

View Original

Issey Miyake har lämnat modevärlden för alltid

Issey Miyake och en del av hans kollektion av dofter för både kvinnor och män.

Foto: Miyake Design Studio

En av världens mest kända modeskapare har gått ur tiden. Issey Miyake gick härom veckan bort i cancer, 84 år gammal.

Han var tillsammans med sådana som Junko Koshino, Kansai Yamamoto, Tokio Kumagai, Mitsuhiro Matsuda (Nicole), Kenzo Takada, Rei Kawakubo (Comme des Garçons) och Yohji Yamamoto den första grupp av unga modeformgivare som blev riktigt stora både hemma i Japan och ute i världen med början i slutet av 70-talet. Till skillnad från den föregående generationen, med Hanae Mori som frontfigur (hon var den förste japanske kläddesignern att ha modeshow i både Paris och New York), där man tydligt såg influenser från dåtidens franska, engelska och amerikanska mode, så var denna nya samling formgivare mer experimentella och utmanande, med många intressanta nytolkningar av både västerländskt och japanskt mode, ofta i samma plagg.

Miyake studerade inte mode på anrika Bunka Fashion College (Bunka Fukuso Gakuin) som de flesta andra i samma japanska fack, utan grafisk design på Tama Art University. Han åkte sedan över för att studera i både Frankrike, där han efter studierna praktiserade hos Laroche och Givenchy, och USA, där han arbetade för Geoffrey Beene. Från och med 1970 var han åter i Tokyo där han grundade Miyake Design Studio.

Storsäljande serien Pleats Please med en revolutionerande teknik för att skapa permant plisering över hela plagget.

Foto: Miyake Design Studio

Han var en på många sätt revolutionerande formgivare med många innovationer vad gäller både textilmaterial, färger, klädmönster och sömnadsmetoder. Hans mest kända serie är numera långsäljande Pleats Please. Han lanserade även 1992 en serie dofter under namnet L'eau D'Issey som fortfarande är storsäljare.

Issey Miyakes svarta polotröja gjordes tydligen i över 100 exemplar för Steve Jobs, som hade den på sig varje dag på jobbet.

Foto: Tom Coates, Creative Commons-licens

Han blev faktiskt också en sorts "hovleverantör" av svarta polotröjor till Steve Jobs, som bar dessa som en del av sin oföränderliga "uniform" de sista ca 10 åren av hans liv.

Jag hade nöjet att träffa Miyake ett par gånger under slutet av 80-talet, då jag rapporterade om japanskt mode för både svensk och amerikansk media. En extremt kreativ och dessutom mycket sympatisk person som kommer att saknas.