JAPANBLOGGEN

View Original

Rekordvarma dagar i Japan

Mer än 40 grader i skuggan är definitivt för mycket av det goda.

Sedan några dagar har vi lämnat den årliga regnperioden bakom oss. Det är ett rekordtidigt slut på en relativt sval period, då det är i princip molnigt hela tiden med lite duggregn då och då. I förrgår hade vi drygt 36 grader här i Tokyo-regionen och uppe i prefekturen Gunma uppmättes drygt 40 grader i skuggan. Rekordhöga temperaturer i juni, faktiskt de högsta för denna månad som bokförts sedan man började samla in temperaturdata 1951.

Enligt tidningen Mainichi Shimbun togs fler än 250 personer in på sjukhus i Tokyo över helgen för att få behandling för värmeslag. Att folk fortfarande bär ansiktsmask utomhus gör inte saken bättre.

De flesta kärnkraftverken står fortfarande nedstängda efter olyckan uppe i Fukushima 2011 och importen av gas och olja begränsas av kriget i Ukraina. Det är därför stor risk för akut brist på elektricitet under sommaren om det överdrivet varma vädret fortsätter, vilket det lär göra om det blir som det brukar bli. Regeringen funderar nu på att starta upp några av kärnkraftverken för att undvika akut elbrist, samtidigt som man uppmanar hushållen att försöka hålla nere elförbrukningen. Det är relativt svårt då den stora delen av elräkningen under sommaren kan skyllas på luftkonditioneringen, och det är svårt att uthärda japansk sommar utan den.