JAPANBLOGGEN

View Original

Tokyo nu femte dyraste staden i världen för expats (ned från andra plats)

Foto: Walkerssk via Pixabay

Employment Conditions Abroad Limited är en organisation som sedan 1971 verkat för att assistera internationella företag vad gäller deras principer för kompensation för utlandsanställda. Varje år sammanställer man en lista över större städer och deras respektive kostnadsnivå. I fjol var Tokyo världens näst dyraste stad för "expats" (expatriates, eller personer som jobbar i ett annat land än hemlandet), men i år har staden faktiskt ramlat ned till femte plats. Hong Kong är oförändrat dyraste staden.

Orsaken till att staden fallit tre platser är framför allt att yenen tappat i värde under året - man har nu lägsta värderingen gentemot dollarn sedan 1998. Och även om inflationen dragit iväg även i Japan så ligger den på en ganska måttlig nivå.

Man måste dock påpeka att dessa bedömningar kan anses vara lite skeva då man utgår från en typisk västerländsk och relativt hög levnadsstandard. Vill man bo på 200 kvadratmeter i centrala Tokyo så blir hyran därefter. Jag har kompisar som varit i det högre skiktet av expatgruppen som bott så och där företaget har pungat ut både 100,000 och 200,000 kronor i månadshyra. Bor man däremot som en typisk japan, dvs i ett mindre hus en timme eller längre bort från Tokyos centrala delar, och om man dessutom har semester och äter och dricker som en japan, så blir kostnadssumman en helt annan. Och väljer man att bo någon annanstans än i Tokyo, så blir det ånyo en helt annan kostnadsbild. Det går att hyra en visserligen inte sprillans ny, men ändå prima villa i en förort till en medelstor japansk stad - dvs ungefär stort som Stockholm - för 5,000-6,000 kr i månaden.