JAPANBLOGGEN

View Original

Svagare yen blir stark motor bakom omstartad turism

100 yen är knappt 7,50 kr idag, men samma mynt var värt nästan 8,70 kr för några månader sedan. Billigare att vistas i Japan som svensk turist, med andra ord.

Foto: Olishot via Pixabay

I dag kostar en yen 7,41 öre. Det högsta värdet under 2022 noterades en bit in i mars då en yen kostade nästan 8,7 öre. Det är alltså en värdeminskning med nästan 15% gentemot den svenska kronan.

Jag ska inte här gå in på orsakerna bakom detta läge (det finns massor av analyser på nätet du kan titta på, exempelvis här), men jag vill notera detta faktum då det innebär ytterligare ett incitament för ett besök i Japan när resandet blir lite friare än det är för tillfället. Fd premiärminister Yoshihide Suga gick faktiskt härom dagen till och med ut offentligt med sin åsikt att Japan har ett riktigt förträffligt tillfälle att verkligen raka in lite inkomster när det de utländska turisterna kan få sitt uppdämda behov av japanska erfarenheter tillfredsställt igen. Detta talar för att vi kan få ett mer fullständigt öppnande av gränserna, även för individuellt resande, inom en inte alltför avlägsen framtid.