JAPANBLOGGEN

View Original

Japan öppnar för all turism - men givetvis med villkor

Tokyos “Bromma” - Haneda.

Foto: Taiki Ishikawa via Unsplash

Nu händer saker slag i slag vad gäller utländska turisters tillgång till Japan. Det är bara en dryg vecka sedan jag skrev mitt förra inlägg om en "provperiod" med begränsad turism från USA, Australien, Singapore och Thailand, men det blev klart bara i förrgår att man nu öppnar för utländsk turism från väldigt många länder, dock med en tillsvidarebegränsning till 20,000 anlända per dag från juni.

Man har delat in det i tre grupper, en blå, en gul och en röd. I den blå gruppen, den största, som inbegriper 98 länder, återfinns Sverige. Det är också den grupp som ges den mest underlättade proceduren: man behöver inte göra ett PCR-test vid ankomsten till Japan och man behöver inte sitta i karantän, men man måste fortfarande visa upp ett PCR-testintyg från strax innan man lämnade Sverige.

Begränsningen är fortfarande den att man inte får resa på privat bevåg i landet. Det måste vara en organiserad gruppresa där en japansk reseledare ser till att alla har mask på sig där så krävs och att ingen går iväg på egna strapatser. Man följer en från början bestämd resplan och inget annat är tillåtet.

Detta är givetvis ett steg i rätt riktning, även om alla jag känner i Sverige som vill åka hit inte vill tvingas åka till alla klassiska turistmål bara för att de finns där och äta den mat som reseledaren bestämmer att alla ska äta.

Dock, om denna taktik fungerar; om det inte blir en stor ökning av smittofall, så kommer man att öppna upp för "fri turism", något som jag hoppas sker före hösten.

Japan, som hade drygt 30 miljoner utländska turister här i Japan 2019, ser fortfarande fram emot att få välkomna 60 miljoner utländska turister 2030. Man har beräknat att den japanska resebranschen, inklusive hotell, värdshus, onsen-bad, tåg, flyg och buss, etc, har gått miste om ca 1,7 triljoner kronor i intäkter under pandemin. En del av den enorma summan har japanska staten subventionerat, men det finns en hel del konkurser, och alla intressenter är givetvis måna om att allt ska bli normalt igen.

Här har du information om vilka länder som befinner sig i vilka grupper. Vad som kan vara viktigt att tänka på är att om du befinner dig en tid utanför Sverige i ett land i en annan grupp innan du anländer Japan, så kan du behöva beakta andra regler.

Som i alla fall så bör du kontakta japanska ambassaden i Stockholm om du är osäker på hur det kan tänkas fungera just när du tänker resa. De här reglerna kan förändras från dag till dag och jag har tyvärr inte möjlighet att alltid uppdatera i realtid..

Min fromma förhoppning är att resandet mellan våra länder kan ta fart igen relativt snart.