JAPANBLOGGEN

View Original

Äntligen OK att slippa ansiktsmask utomhus i Japan

Foto: Duon Guyen via Unsplash

En talesman för den japanska regeringen sa i förrgår onsdag att man nu anser att det inte längre är nödvändigt att använda ansiktsmask utomhus om det är möjligt att följa råden om social distansering. Dels är smittoläget stabilt för närvarande på en förhållandevis låg nivå och dels är man bekymrad över att vi har en som vanligt varm och fuktig sommar framför oss då ett flertal äldre får värmeslag varje år, en situation som givetvis inte förbättras med en mask framför näsa och mun.

Eftersom jag har umgåtts med japaner i snart 40 år, så misstänker jag dock att det inte kommer att ske någon generell lutning åt det maskfria hållet förrän folk ser riksdagsmän i TV-rutan utan ansiktsmask.

Visserligen är det små pyttesteg, men vi kanske kan se fram emot ett normalt liv i igen även i Japan.

UPPDATERING 11:e juni

Nu har det gått nästan en månad sedan man från regeringshåll sa att det nu är OK att inte bära mask utomhus om man håller på det sociala avståndet, men precis som jag trodde så har de allra flesta inte lagt bort ansiktsmasken utomhus. Man tar av sig masken, eller skjuter den under hakan, när man ska äta och dricka ute på lokal. Ute på kontor och andra arbetsplatser är det också mask som gäller.

Man har dock gått ut med ett ganska strängt råd om att skolelever inte ska bära mask när man har gymnastik. Detta då det börjar bli sommarvarmt i Japan (vi hade 30 plusgrader härom dagen i Tokyo-trakten) och man har redan sett fall av värmeslag bland idrottande ungdomar.