JAPANBLOGGEN

View Original

Relativt kraftigt skalv sent igår kväll

Här en karta över Japan med jordbävningens utbredning utmärkt. Som ni ser så var den kännbar i drygt halva landet.

Bild: Japan Meteorological Agency

Klockan var närmare midnatt igår kväll när vi fick uppleva den kraftigaste jordbävningen sedan det stora skalvet i mars 2011. Även denna gång låg epicentrum ute i havet utanför Fukushima, drygt 25 svenska mil nordöst om Tokyo. Magnituden var 7,4 däruppe medan vi här nere i Tokyo-trakten slapp undan med en fyra. Det skakade rätt så rejält under ett par minuter, men det enda som syntes som ett resultat av skalvet efteråt var några böcker som hade ramlat ned från en hylla.

Fyra personer omkom i samband med skalvet och drygt 100 personer rapporteras skadade. Att det skakade ordentligt nära epicentrum vittnar åtskilliga videofilmer och foton på sociala media om idag, och det kanske tydligaste beviset för storleken på skalvet är att ett Shinkansen-tåg faktiskt spårade ur. Man hade 78 passagerare ombord, men ingen skadades.

En tsunami-varning kom mycket snabbt efter skalvet men den här gången hade vågen en höjd av ca en meter, en liten fara jämfört med jättevågen som förstörde det mesta i sin framfart 2011.

Vi fick rapporter från kompisar från hela Tokyo-området under natten och denna förmiddag och en hel del rapporterade elavbrott, något vi tacksamt nog slapp. 

Som vanligt efter ett större skalv, så kommer man på att “nödväskan” de flesta japanska hem har bör ses över och fräschas upp med nya konserver och annat som kan behövas om man blir utan el eller gas en längre tid. Vad de flesta hem också har är ett enkelt gasolkök med utbytbara gasflaskor som säljs i princip överallt.

UPPDATERING 20/3

När det kommer en kraftigare jordbävning så brukar gator och vägar ta stryk; sprickor och ojämnheter blir ofta följden och det händer att man tillfälligt måste stänga av för motoriserad trafik. Å andra sidan är man förberedda på detta, och insatserna för att fixa problemen är mycket snabba och effektiva. Nedanstående bild visar hur det såg ut på en motorväg uppe i det drabbade området; det vänstra fotot visar hur det såg ut i torsdags morse, morgonen efter skalvet, och det högra fotot visar hur det såg ut ett drygt dygn senare, där sprickorna har lagats. Det är med andra ord treskift som gäller vid sådana här tillfällen.

Det är snabba puckar som gäller när vägar blir oframkomliga efter ett jordskalv. Bara ett drygt dygn mellan fotona.

Foto: NEXCO East