JAPANBLOGGEN

View Original

Halv miljon utländska turister i oktober

Som ni kanske förstår så är detta foto taget före pandemin. Detta är ingången till Sensoji, ett stort buddistiskt tempel i Asakusa, i Tokyos “Gamla Stan”.

Foto: Hoang Dang via Unsplash

Som ni kunnat läsa om här och annorstädes, så släppte Japan på sina stränga inreseregler den 11:e oktober. Det var visserligen möjligt att sedan en tid även innan detta datum komma in i landet, men det var lite krångligt. Nu är det i princip bara att komma in på ett normalt turistvisum, som invånare från fler än 60 länder får med automatik vid inresepunkten, och med ett bevis om minst tre vaccinationer. Och resultatet har inte låtit vänta på sig; under oktober ökade antalet utländska turister från septembers 206,500 till 498,600 personer. Fortfarande en lång bit kvar innan vi kommer upp i de siffror vi såg före pandemin, då vi under 2019 kunde välkomna nästan 32 miljoner besökare, knappt 2,7 miljoner resenärer i snitt per månad.

En orsak till att vi "bara" kom upp i en halv miljon utländska besökare, är att Kina fortfarande har lockdown på många ställen. Före pandemin stod Kina för drygt 30% av alla utländska turister i Japan. Ett stort undantag är Hong Kong vars invånare snabbt tagit tillfället i akt för att resa till Japan. Andra länder som varit stora bokare av hotellnätter sista månaden är Sydkorea, Taiwan och Singapore.

Shibuya är och förblir en turistmagnet, men utan att kännas speciellt “turistigt”; kanske för att det är fler japanska ungdomar i byn hur många turister som än letar sig hit. Just nu pågår en gigantisk omvandling av området med mycket stora byggnader antingen färdigbyggda eller under pågående byggnation. Samtidigt finns många av de gamla gränderna, med sina pittoreska hål i väggen, kvar. Något för alla smaker.

Foto: Abdulla Bin Massam via Pixabay

På vår syskonblogg Japan Gourmet Guide har vi fått in rekordmånga bokningar för våra krogguidningar liksom andra konsultuppdrag som har med mat och dryck att göra. Det är mycket glädjande och tacksamt att vår drygt två och ett halvt år långa ökenvandring nu förhoppningsvis fått ett definitivt slut. Vi har fått in bokningar från 13 grupper sedan början av oktober, både helt nya grupper och återkommande grupper. Detta är dock över en tid fram till nästan sommar, så det finns fortfarande gott om plats om ni vill komma över och smörja kråset (eller äta och dricka gott i samband med en affärsresa). Kika in här och skicka över en förfrågan med preliminära datum så återkommer vi med vändande post.

Ett undantag från dagens inreseregler är att kryssningsfartyg ännu inte är välkomna (vi hade ett fartyg med stora mängder smittofal i början av pandemin, vilket gör att man är försiktig med stora grupper som anländer från föregående hamn vid ett och samma tillfälle). Detta väntas dock öppnas upp i mars nästa år. Redan nu har 116 fartyg anmält sitt intressa att anlöpa japansk hamn under 2023.

Som de japaner de är (att undvika risker är ett av flera typiska nationaldrag), så är dock gemene man fortsatt försiktig. När man är ute på byn så har fortfarande uppskattningsvis 99 av 100 personer ansiktsmask, trots att det inte är någon regel som regeringen föreskriver, så om ni inte vill ha onda ögat på er så är det bra om ni tar sedan dit ni kommer. På krogen är det givetvis fritt fram att ta av sig masken.