JAPANBLOGGEN

View Original

Vintrigt Tokyo

Mitt på dagen i förrgår såg det ut så här i stora delar av Japan.

I förrgår, den 6:e januari, föll det snö över stora delar av Japan, och den ligger fortfarande fläckvis kvar denna lördagsmorgon. I Tokyo fick man ett tio centimeter tjockt snötäcke, vilket innebär det största snöfallet på fyra år. Det är molnfritt och soligt idag, och förhoppningen är att den snö som legat på marken sista två dagarna ska smälta bort helt före kvällen.

Vi är alltså nu inne i den riktigt kalla perioden då det när som helst kan hamna under nollstrecket. Några minusgrader är givetvis inget att bråka om om man är bor i Sverige, men situationen är en helt annan i Japan, åtminstone här nere vid Stilla Havet.

Det blev riktigt vitt för en gångs skull.

Bor man i dessa mer tempererade landsdelar så får man nämligen ofta frysa mer än om man befinner sig i de mer vintriga regionerna (jag har vänner som är födda uppe på Hokkaido som anser att man fryser mer om man bor i Tokyo-trakten). Detta har sin enkla orsak i att man här inte bygger hus eller lägenheter för något som är kallare än ca 10 plusgrader. Tunna väggar med dålig eller obefintlig isolering, englasfönster och mycket bristfällig uppvärmning. De luftkonditioneringsanläggningar som numera ofta sitter standardmonterade (men inte nädvändigtvis i alla rum), fungerar bra när man behöver kyla ned bostaden under den varma sommaren, men de är inte optimerade för motsatsen; de är ofta inte dimensionerade för att klara kraftigare utomhuskyla än maximalt någon enstaka minusgrad. Bor man i villa har man därför ofta fotogenvärmare i de rum där man vanligen befinner sig. Vi som bor i lägenhet får inte använda fotogenvärmare, men vi har i vårt fall istället förmånen av att ha golvvärme i det rum där vi vistas mest.

I detta inlägg från 2015 beskriver vi några av de prylar som folk använder sig av för att hålla värmen när det är kallt inomhus i Japan.