JAPANBLOGGEN

View Original

Fuji - världens mest avporträtterade berg?

Fuji är ett av världens mest kända japanska ord, nästan i klass med samuraj, geisha, sushi eller ramen. Det är givetvis namnet på Japans högsta berg, 3,776 meter över havet. På engelska brukar man säga Mount Fuji då det är översättningen av “Fuji-san”, den benämning som japanerna själva använder, där “san” helt enkelt betyder berg.

En god vän flög upp till Tokyo från Yamaguchi härom dagen och han passade på att ta den här bilden när planet passerade Fuji på väg mot Haneda. Bara ca 10 mil kvar till huvudstaden.

Det är den kanske mest ikoniskt “japanska” av alla utsikter man kan uppleva i landet, och det har avritats och avfotograferats så länge man haft tillgång till ritverktyg och kameror. Utan tillgänglig statistik kan vi inte med säkerhet hävda att det är världens mest avporträtterade berg, men vi tror att vi utan tvekan kan förklara det vara Japans mest avporträtterade berg. Shinkansens Tokaido Line, som går mellan Tokyo och Osaka, har under ett normalt år, utan coronavirus, fler än 140 miljoner passagerare, och det är nästan ofrånkomligt att alla som passerar berget under en dag med god sikt och som har en kamera tillgänglig, tar ett eller flera kort av berget. Dessutom är det regel snarare än undantag att en vägg i japanska sento, de lokala japanska allmänna badhusen, pryds av en målning av Fuji.

Hokusai, den kände ukiyo-e-konstnären (1760-1849) målade en hel serie med motiv med Fuji som gemensam ingrediens.

Fuji är en av Japans över hundratalet aktiva vulkaner, vilket motsvarar ungefär en tiondel av hela planetens aktiva vulkaner, tro det eller ej. Det senaste utbrottet var 1707-1708.

De lärda tvistar om namnet Fujis ursprung. Kanjitecknen för Fuji - 冨士 - betyder “rikedom” respektive “samuraj” eller “lärd man”, men det rör sig här om så kallade ateji, dvs kanjitecken som bara används för sina uttals skull. Detta då Fuji som benämning på berget fanns redan innan Japan fick ett skrivspråk.