JAPANBLOGGEN

View Original

Varför är japanerna så smala?

Sumo-brottare är i de allra flesta fall stora och runda personer, men japanen i gemen har en helt annan och tunnare kroppsform.

Foto: Eckhard Pecher, Creative Commons license

Något de flesta besökare i Japan brukar notera, är att snittjapanen inte lider av fetma. Medan de feta amerikanerna utgör drygt 30% av befolkningen, så är det bara ungefär 3% av japanerna som kvalar in i den ligan.

Videon här nedan försöker förklara varför det står till på det viset, och slutledningen man gör är helt enkelt att japanen har en uppsjö av mer hälsosamma alternativ till hamburgare och pizza när magen börjar kurra. Dessutom är dessa hälsosammare maträtter allmänt tillgängliga (det finns ca 55,000 närbutiker i Japan) och oftast inte dyrare än den mindre hälsosamma kosten.

En annan orsak är att en stor del av befolkningen bor i storstäder där man oftast inte tar bilen till jobbet då man har extremt väl fungerande kollektivtrafiksystem. Man går eller cyklar till närmaste tåg- eller t-banestation, så även i minimifallet får storstadsjapanen lite motion på vardagarna.