JAPANBLOGGEN

View Original

Multifunktionell fläkt i den japanska sommarhettan

Vi har i princip samma årstider i Sverige och i Japan, som sig bör när vi är på samma övre halva av jordklotet. Men när årstiderna har sina början och slut, och hur de definieras klimatmässigt skiljer sig något. Vi har till exempel nu, i mitten september, fortfarande något som ingen svensk skulle kalla annat än sommar. Just nu, efter solens nedgång, har vi 26 grader, dvs ganska svalt. Vi har de sista veckorna sällan haft under 30 grader dagtid. Extremfallet i år här i Tokyo-trakten blev drygt 37 grader samtidigt som andra ställen i landet hade över 40 grader som värst.

Man har ofta med sig en solfjäder i väskan eller bakfickan när man tvingas vara utomhus eller i en lokal utan effektiv luftkonditionering (det senare tacknämligt nog inte speciellt vanligt idag), men en nyhet som möjligen funnits en tid men som i år verkligen kommit i ropet och blivit “sommarens pryl” är en mindre elektrisk fläkt som man håller i handen eller ställer ifrån sig på bordet. Dessa finns nu till salu nästan överallt.

Härom dagen fick vi syn på en något mer avancerad variant som i ungefär samma format inte bara inrymmer en fläkt, utan också koppling för att ladda ens mobiltelefon, en Bluetooth-högtalare och en LED-lampa.

Den lär ju tyvärr inte kunna bli “årets julklapp” i Sverige, och kanske inte heller “sommarens pryl”. Möjligen i Australien, där man ju nu har vår och firar jul mitt i sommaren.