JAPANBLOGGEN

View Original

75-årsdagen av atombombningen av Hiroshima

Den vänstra svampen visar atombombningen av Hiroshima och den högra den från tre dagar senare över Nagasaki.

Foto: Public Domain

Idag, den 6:e augusti 2020, är det exakt 75 år sedan USA lät en atombomb explodera över Hiroshima. Den 9:e augusti detonerades sedan en andra bomb över Nagasaki. Dödssiffrorna är än i denna dag osäkra, men mellan ca 130,000 och drygt 200,000 människor beräknas ha dödats av atombomberna, det stora flertalet civila.

Dessa två atombomber är de hittills enda som brukats i en väpnad konflikt, och förhoppningen är givetvis att de ska förbli de två enda som används i krig.

Historiker kan grovt delas in i två läger vad gäller åsikter om dessa atombombers berättigande i konflikten. Ena lägret anser att bomberna sparade liv, då alternativet var en långdragen landinvasion med konventionella vapen. Det andra lägret menar att Japan i princip redan hade förlorat kriget före Hiroshima och Nagasaki. Öriket hade längre ingen försörjning utifrån tack vare en effektiv flottblockad, och en stor del av infrastrukturen och industrin var förstörd av konventionell bombning. Dessutom förklarade Sovjetunionen krig mot Japan samtidigt som den andra atombomben föll. Det var alltså bara en tidsfråga innan Japan hade tvingats kapitulera, menar dessa historiker. Vissa menar dessutom att bombfällningarna var dels ett sätt att visa upp USAs militära makt inför det kalla krig som redan ansågs oundvikligt, och dels ett cyniskt test av bomberna i ett realistiskt scenario, dvs sprängningar över bebodda områden. Att det fälldes två bomber när en förmodligen hade räckt för att skrämma Japan till snabb kapitulation, var enligt samma bedömare helt enkelt för att man ville testa båda de två olika sorters bomber man hade utvecklat.

Nämnas bör att ovanstående självklart inte är någon ansvarsbefrielse för de japanska militärer och politiker som kastade in Japan i den imperialistiska krigföring som så småningom ledde in Japan i andra världskriget. Man mördade både civila i erövrade länder och - direkt eller indirekt - civila japaner.

Vill med detta inlägg också tycka att världen inte på något sätt är ett säkert ställe idag, snarare mera osäkert än på länge. Människor som är omedvetna om den historia världen genomlevt de sista hundra åren, röstar nämligen i skrämmande stora antal på politiker med nationalistiska och främlingsfientliga åsikter som drömmer om och aktivt försöker ge sig själva totalitär makt.

Den som inte kan sin historia är som bekant dömd till att upprepa den.