JAPANBLOGGEN

View Original

Även Japan har nu Covid-19-skeptiker

Det nya politiska partiet Populär Sovereignty Party anser att Covid-19 inte behöver tvinga någon till ett förändrat leverne. Allt är nämligen lögn och båg. Här en demonstration i Shibuya härom dagen.

Trots allmänt konsensus hos den japanska befolkningen vad gäller de enkla beteenderegler myndigheterna önskar se åtlydas under den pågående pandemin, så har det dykt upp en liten grupp personer som aktivt protesterar mot begränsningar i det tidigare normala levernet.

Det handlar om de som stöder ett nytt och mycket litet politiskt parti vid namn Popular Sovereignty Party (国民主権党 - kokumin shukento). Partiledaren är en ung man vid namn Masayuki Hiratsuka som skaffat sig viss berömmelse på YouTube genom att mycket ihärdigt hävda att Covid-19 är en bluff och en konspiration. Han gick till val i Tokyos guvernörsval här i början av juli med denna enda fråga, hans valspråk var “Corona-viruset är en vanlig förkylning”, men han fick inte speciellt många röster, knappt 9,000 röster mot de nästan 3,7 miljoner röster som sittande guvernören Yuriko Koike erhöll.

Gruppen förespråkar att man ska strunta i alla påbud om ansiktsmask, social distansering, flitigt handtvättande, etc, och istället leva och agera precis som innan Covid-19 slog till. Häromdagen hade man en demonstration på torget framför stationen i Shibuya med ett mindre antal sympatisörer som alla, inklusive mödrar med barn, visade sig utan ansiktsmask.

Här en video med Hiratsuka med ett tal som alla partiledare fick göra inför guvernörsvalet. Det är textat på engelska utom under den sista minuten ungefär, där inget drastiskt avviker från det redan sagda.

Att det går att diskutera hur stränga regler man behöver för att stoppa viruset är givetvis en självklarhet, men att mena att Covid-19 inte alls innebär någon fara utöver vad som redan föreligger i form av den årligen återkommande influensan, är ju en smula extremt. Jag tror knappast att detta blir någon folkrörelse, men det kan säkert ge några extra smittofall på vägen. Var därför fortsatt försiktiga ute på stan, ni som befinner er i Japan (och annorstädes, givetvis).