JAPANBLOGGEN

View Original

Blandade intryck efter några dagar av lättade restriktioner.

Nu är det full fart på Pachinko-hallarna igen. Många spelberoende står nu återigen i kö före öppnandet varje morgon.

Foto: Tischbeinahe - Creative Commons license

Här några reflektioner nu när vi är inne på andra dagen med mindre strikta regler för vårt liv och leverne i Japan.

Pachinko, den sorts flipperspelshallar som finns nästan överallt i Japan, har nu öppnat (förutom några som aldrig stängde), så de spelberoende japanerna, som är ganska mångtaliga, har nu återigen möjlighet att vinna och förlora pengar. Skillnaden mellan bilden här ovan och dagens läge, är att man idag har ansiktsmask på sig.

Folk behåller alltså maskerna på; jag uppskattar att 99 av 100 personer ute på stan har kvar masken på ansiktet. Och butikerna har fortfarande handsprit vid ingångarna. Det lär nog dröja innan japanen i gemen tycker att man inte behöver tänka på covid-19 längre; åtminstone fram till dess att det finns ett vaccin som alla har fått.

Det är i dagsläget knappast fullsatt på krogar och vattenhål. Om man undantar de allra ihärdigaste festprissarna eller de som är totalt beroende av social kontakt, så verkar många ha vant sig vid att hålla sig hemma. Många har passat på att förkovra sig i konsten att laga mat eller att baka. Kan dröja innan restaurangerna kommer upp i den omsättning man hade före pandemin.

Flygbolaget ANA kommer från och med juni att kräva att passagerare har ansiktsmask vid utgångar och i flygplanet. Ingen mask, ingen ombordstigning! Samtidigt säger konkurrenterna JAL och Skymark att man ämnar försöka sätta passagerarna så glest som möjligt, givetvis under förutsättning att antalet passagerare inte kommer upp i normala mängder.

Japans regering meddelar att man kommer att sponsra inrikesturismen, som givetvis lidit stora kval på grund av Covid-19, genom att ge alla som reser rabatterade priser på resande, boende och restaurangbesök, detta till ett värde av 20,000 yen, drygt 1800 kronor. Detta gäller vid bokning genom en japansk resebyrå eller direkt hos hotell eller värdshus.

Företag fortsätter att helt eller delvis uppmuntra till distansarbete, eller "telework" som det kallas här i Japan. Man verkar ha upptäckt, förmodligen med förvånad uppsyn, att konceptet fungerar. Vissa företag försöker också designa nya kontorsmiljöer där folk inte sitter lika tätt som tidigare.

Dock finns det ett antal personer (det exakta talet är svårt att få fram) som längtat tillbaka till kontoret. Det är de som haft svårt att kombinera arbete med närvarande make/maka och kanske även barn, som ju haft ledigt från stängda skolor.

Nu har vi skrivit en hel del om Covid-19 i Japan, så om inget radikalt nytt inträffar, tänkte vi försöka hitta även andra saker att berätta om ett tag framöver.

TUSEN INLÄGG!

I och med detta inlägg har vi kommit upp i jämna tusen inlägg här på Japanbloggen. 1000 är en stor, jämn och fin siffra, tycker vi, värd att firas. Vi drog igång i januari 2013, så inläggen fördelas alltså över knappt sju och ett halvt år. Den som är intresserad av Japan och vill veta mer (och har tid), kan alltså förströ sig under många timmar med att gå igenom det nu ganska digra materialet här på bloggen. Tipsa gärna vänner och bekanta!

Det märks att intresset för Japan knappast minskar under Covid-19-pandemin. Att inläggen “Japanska pengar” och “10 tips för dig som ska till Japan i affärer” är de mest populära enskilda inläggen säger en del om att många läsare ligger i startgroparna inför nystarten för flygen till Japan. Finnair säger att man i dagsläget tror att man kan börja flyga till Asien igen under juli månad. Vi får se hur det blir.

Vi vill också passa på att tacka de personer som har sponsrat Japanbloggen via PayPal-knappen här nere till vänster. Ett ensiffrigt antal personer förvisso, men likafullt mycket uppskattat!