JAPANBLOGGEN

View Original

Tokyo vald till världens bästa storstad att bo i (covid-19-responsen avgörande för placeringen)

Ett av världens mest kända övergångsställen - Scramble Crossing - i Shibuya.

Foto: Jezael Melgoza via Unsplash

Tidskriften Global Finance har utsett Tokyo till den bästa storstaden att bo i. Man använder sig av statistik som mäter ekonomi, forskning och utveckling, kulturellt utbyte, "livability" (hittar inget bra svenskt ord; "bobarhet", kanske?), miljö, tillgänglighet (infrastruktur för transporter, handikappvänlighet, mm) och BNP per capita. Den här gången har man lagt till ytterligare en viktig faktor, och det är hur staden har lyckats med att tygla den pågående covid-pandemin. Det var denna faktor som gjorde att Tokyo kom före London i denna rankningslista, och detta tack vare de fantastiskt låga siffror vad gäller både smitto- och dödsfall man kan visa upp i relation till Tokyos folkmängd.

Hela listan med 48 storstäder finns här (Stockholm hamnar på 29:e plats).

Detta får mig att återkomma till en käpphäst jag tidigare framfört i dessa spalter, nämligen det mycket egendomliga i att svenska myndigheter inte på något sätt vill uppmuntra befolkningen att bära ansiktsmask. Med tanke på trängseln vi fortfarande har i kollektivtrafiken här i Tokyo med omnejd, så är det lätt att komma fram till att smittofallen hade varit mångdubbelt större om man inte uppmanat folk att bära mask. Logiken de svenska myndighetspersonerna framför är för mig allt annat än logisk. Man säger att "om folk bär mask så invaggas de i en falsk säkerhet och struntar då i att lyda uppmaningen om att hålla socialt avstånd". Jag tycker att detta är att underskatta folks förmåga att ta till sig konkreta och lättförståeliga uppmaningar. Ja, det är bra att hålla avstånd och tvätta händerna ofta, men det blir givetvis ännu säkrare om man dessutom har en ansiktsmask när man är ute bland folk. Det är inte ett hundraprocentigt skydd, men statistiken från länder som varit konsekventa med användningen av ansiktsmasker, framför allt här i Asien, talar sitt tydliga språk. Sverige har hitintills drygt 6000 dödsfall på en befolkning av 10,2 miljoner medan Japan har drygt 1900 dödsfall med 126,5 miljoner invånare. Jag kan inte för mitt liv förstå varför detta argument inte biter på Tegnell & Co. Om man därtill lägger till det faktum att Japan inte kört någon "hård nedlåsning" av butiker och restauranger, bara infört frivilliga råd och uppmaningar, så visar det än tydligare att den faktor som utgör den stora skillnaden mellan den svenska och den japanska metodiken är just ansiktsmasker.

Nästan alla japaner som rör sig ute bland folk har ansiktsmask på sig idag. Speciellt viktigt för personer i serviceyrken där de kan träffa hundratals olika kunder varje dag.

Foto: Jeremy Stenuit via Unsplash