JAPANBLOGGEN

View Original

Välkomna till Råttans År

Det har nu blivit 2020 i både Japan och Sverige. Detta skrivs vid 14-tiden den 1/1 och vi har strålande solsken och termometern visar nio plusgrader. Det är givetvis ledig dag, och de flesta butiker och privatägda krogar håller stängt. Jourbutikerna och kedjekrogarna kör dock i princip som vanligt.

2020 är Råttans År i den kinesiska zodiaken, det första djuret i den tolvårsperiod som omfattar "ett varv". Har man kört fem varv, dvs fem gånger tolv, så fyller man sextio och man räknas då ha levt ett fullt liv (det var ju ganska få som levde till 60 när detta system hittades på).

Myten säger att "jade-kejsaren" bestämde vilka djur som skulle få ingå i zodiaken och ordningen skulle bestämmas av den ordning djuren anlände till den fest som kejsaren skulle hålla. Råttan bad oxen om lift till festen, och när man anlände så hoppade råttan ned från Oxen och sprang före och blev därför första djuret i zodiaken.

Turordningen ser ut så här i sin helhet: Råttan, Oxen, Tigern, Kaninen, Draken, Ormen, Hästen, Geten, Apan, Tuppen, Hunden och Grisen (Vildsvinet i Japan). Råttan ses som en symbol för rikedom, överflöd och lyckade barnfödslar. Är man född i Råttans År, så sägs det att man är optimistisk och energisk och generellt omtyckt.

Är du född 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 eller 2008 är du "en råtta".

Japanbloggen önskar dig och de dina ett riktigt gott nytt år!