JAPANBLOGGEN

View Original

Japanska värmeböljor är inte att leka med

Vi har nu en månad eller längre med temperaturer som sällan går under 30 grader och ibland kommer att överstiga 40 grader.

Foto: Public Domain

Årets regnperiod - tsuyu - varade längre än vanligt, i princip hela juli ut. Även om det kallas regnperiod, så är perioden inte så regnig som man kan tro. Det handlar framför allt om att det oftast är mulet, vilket ger lägre temperaturer, något som uppskattas av de allra flesta som vet vad som kommer efteråt, när den japanska sommaren tar ordentlig fart. Sista veckan har vi haft konstanta 30-35 grader med hög luftfuktighet, vilket innebär att den upplevda temperaturen snarare varit över 40.

Den sista veckan har nu snart 20 personer människor omkommit i värmeslag och över 1500 människor har fått vård på sjukhus. Det handlar i de flesta fall om åldringar som har en sämre känsla för törst; de hinner insjukna innan de får den vätska de behöver. Inga döds- eller sjukdomsfall i vår omedelbara närhet, även om en bekants hund strök med, en sympatisk fransk bulldogg vid namn Rocky.

I fjol hade vi en av de värsta värmeböljorna hittills (sedan man började föra statistik) som varade i nästan två månader och skördade 138 dödsoffer och tvingade 70,000 människor att söka läkarvård.

Givetvis kommer man att tänka på att OS i Tokyo kommer att hållas vid just den här tiden nästa år. Även om alla idrottare är fysiskt starka, så kommer det att innebära hälsorisker att springa längre sträckor i den här värmen.

Om du befinner dig i Japan här i augusti/september, så är det några självklara råd som bör följas: Håll vätskebalansen under kontroll, det finns drycker att köpa inom 100 meters avstånd nästan var du än befinner dig i tättbebodda områden och vatten är gratis på krogen, klä dig lätt och försök att hålla nere kroppstemperaturen genom att söka dig in till luftkonditionerade utrymmen med jämna mellanrum. Om du inte har kortbyxor med dig, så bör du inskaffa ett par i första bästa Uniqlo-butik (eller motsvarande)..