JAPANBLOGGEN

View Original

Stor dansfestival i Koenji i västra Tokyo nu till helgen

Foto: Public Domain

Nu till helgen, den 24:e och 25:e augusti, kommer ungefär 100,000 människor att åka till Koenji, en stadsdel i västra Tokyo som lyckats bevara en gammal och mysig charm; en sorts något mindre ungdomlig variant av Shimo-Kitazawa skulle man kunna säga. Den speciella attraktionen denna helg är den årliga Awa Odori-festivalen.. Awa Odori är en festival med 400-åriga anor som härstammar från Tokushima nere på Shikoku. Tokushima kallades Awa förr i tiden och odori betyder dans. Det är Japans största dansfestival med drygt två miljoner besökare under tre dagar i mitten av augusti, och den har under årens lopp knoppat av sig i andra delar av landet. Här i Tokyo i Kagurazaka och i Koenji.

Damerna dansar för sig och herrarna för sig och medan damernas dans är enkel och elegant, så dansar herrarna som om de vore kalvar på sommarens första grönbete, ett uttryck för uråldriga japanska könsroller; tjejerna ska vara vackra och eleganta med finstämda rörelser medan killarna ska vara fulla av kraft och energi. Mellan de dansande lagen kommer så musikanter med flöjter och slaginstrument. Stämningen är mycket hög då både dansare och publik har några innanför västen. Det hela pågår mellan 17 och 20 både på lördag och söndag, men det kan vara vits att vara där lite tidigare, då många bokar plats på trottoaren vid “ringside” ganska tidigt. Du kan se folkmassorna utefter butiksgatorna norr och söder om stationen. Efter klockan åtta brukar festligheterna fortsätta på de många vattenhål som ligger nära stationen.

Foto: Public Domain

Även då det inte är dansfestival vill vi rekommendera Koenji för ett besök eller flera. Här finns massor av begagnatbutiker både för den som vill köpa mode i västerländsk stil och den som vill ha en fin yukata. Konsthantverk och allehanda antika prylar i mängd. När man sedan handlat klart så finns det en uppsjö av mindre krogar och barer att vederkvicka sig på. Här finns också en hel del etablissemang som erbjuder levande musik till ölen eller vinet.

Koenji ligger bara tio minuter från Shinjuku om man tar JR Chuo Line (oranga tåget). Man kommer också fram med JR Sobu Line (gula tåget), men då tar det en liten stund till. Tokyo Metro Marunouchi Line finns också här med stationerna Shin-Koenji och Higashi-Koenji.