JAPANBLOGGEN

View Original

Äntligen direktflyg Stockholm - Tokyo

Direkt till Haneda nere vid Tokyo-bukten från Stockholm nästa år!

Foto: ANA

I början av 90-talet hade vi ett direktflyg från Narita till Arlanda ett par gånger i veckan, ett samarbete mellan SAS och ANA (All Nippon Airways), där SAS flög och ANA sålde in hälften av stolarna. Tyvärr befanns detta inte vara lönsamt vid tillfället, så flighten lades ned efter något år.

Idag kom beskedet att ANA kommer att börja flyga direkt till Stockholm, och dessutom från Haneda, den internationella flygplatsen inne i själva Tokyo, med start någon gång tidig sommar 2020. Det blir möjligt att boka biljetter nu före jul.

För de som bor närmare Kastrup än Arlanda, så lanseras ett direktflyg till Haneda även för dem, då SAS börjar flyga den rutten, förmodligen under 2020 även där.

Jag har ofta fått bekymrade frågor från japaner som undrar varför det inte inte finns något direktflyg mellan Sverige och Japan, framför allt med tanke på det stora och ständigt växande handelsutbytet. Det har varit svårt att förklara faktiskt. Att Köpenhamn ligger närmare kontinenten är inget argument som biter, för vad har det med kopplingen Sverige och Japan att göra? Nu kan vi äntligen lägga den diskussionen på hyllan.

Om ryktena har någon koppling till verkligheten, kommer vi också att få en rutt från Narita till Stockholm, om än kanske bara ett par-tre gånger i veckan, vilket gör att 2020 kommer att bli ett rekordår för flyget mellan våra länder.

Vi ses kanske på en ANA-kärra någon gång!