JAPANBLOGGEN

View Original

Kraftigaste tyfonen på 25 år i Japan

Idag har Japan fått besök av den 21:a tyfonen för året, internationellt mera känd som Jebi. Det är den kraftigaste tyfon som gått iland på öriket sedan 1993. Det är framför allt Shikoku och västra delarna av Honshu som fått ta de största smällarna. Här uppe i Tokyo-trakten har vi mest fått kraftiga vindar, men inte av den styrka som drabbade städer som Tokushima, Osaka eller Kobe, då tyfonen gått i en sträckning väster om huvudstaden.

Fler än 1,6 miljoner hushåll har eller har haft strömavbrott under dagen, över 700 flyg har ställts in liksom de flesta tåglinjer i de utsatta områden. Flygplatsen i Osakabukten fick stänga igen helt och hållet och dessutom kolliderade ett större fartyg med bron ut till flygplatsen. Just nu rapporterar statliga TV-bolaget NHK att mer än 5,000 passagerare är strandade på flygplatsen.

Strax österut, i Kyoto, ramlade delar av Kyotos centralstations tak ner.

Fabriker har varit stängda för dagen, och många arbetare och tjänstemän, även här uppe, fick gå hem tidigare för att inte riskera att bli kvar inne i stan om vädret skulle bli dramatiskt sämre.

Det kraftiga regnandet har ökat risken för jordskred och översvämningar i de värst drabbade områdena.

Tio dödsfall och flera hundra skadade är hittills rapporterade. Det mycket snabba beslutet att hålla det mesta stängt under tisdagen i tyfonens flygväg, bidrog nog mest till att hålla antalet olyckor nere. Folk var helt enkelt hemma eller samlade i tillfälliga flyktingcenter (oftast skolors gymnastiksalar).

Uppdatering onsdag 5/9: Man transporterar nu de strandade passagerarna till fastlandet med båt från Kansai Airport. Här i Tokyo-trakten mojnade vinden mitt i natten och ersattes av regnfall som varade nästan till morgonen, åtföljt av lite åska. Inget i tyfonklass längre. Tyfonens centrum kommer att anlända till ryskt luftrum redan om någon timme. 

Nu, snart vid lunchtid onsdag, är allt lugnt och fridfullt och det enda som hörs utifrån är ett tåg med jämna mellanrum och glada ungar som leker utomhus på dagiset vi har på första våningen i byggnaden. Solen skiner och vi är tillbaka i den typiskt varma japanska sommaren.

PS: Orsaken till varför Kansais internationella flygplats drabbades så hårt av tyfonen igår förstår ni av den här bilden:

Kansai International Airport (förkortad KIX på biljetten) är två konstgjorda öar utanför Osaka. Den tål som ni förstår inga jättehöga vågor..

Foto: Tdk, Creative Commons license

Flygplatsen är byggd på konstgjorda öar i bukten utanför Osaka, och som synes så ligger hela anläggningen inte speciellt många meter över havet. Man är alltså känslig för både kraftiga tyfoner som piskar upp höga vågor och, inte minst, tsunami. Hade detta varit en tsunami av den dignitet som drabbade norra västkusten 2011, så hade flygplatsen mest troligt totalförstörts.

Som ni kan se i fotot en bit ned på den här sidan, så är flygplatsen relativt översvämmad idag.. Man har än så länge inte velat sätta något datum för flygplatsens återöppnande, så om du har en biljett till Kansai inom den närmaste framtiden, så kanske du behöver boka om..

UPPDATERING FREDAG 7/9

Kansais internationella flygplats har idag återupptagit flygningar i begränsad omfattning. Endast av av landningsbanorna är i användbart skick och den skadade bron innebär att trafiken till och från flygplatsen är begränsad.