JAPANBLOGGEN

View Original

Supertyfon på väg mot Japan

Tyfonen Trami sedd från rymden.. Mycket blåst och mycket vatten som den för med sig på väg mot Japan.

Foto: NASA

Detta lilla regnväder kallas Trami utanför Japan. Här i Japan får tyfonerna bara ett nummer, och den här är nr 24 för året, vilket innebär att vi har ovanligt många tyfoner på besök i år. Nr 24 är dessutom en stor rackare, och snabb - den fick klassningen "supertyfon" igår, då den tillfälligt nådde en vindhastighet av 241 km/h.

Om beräkningarna håller så kommer denna vindpust, till skillnad från alla tidigare under året, att komma ganska så rakt över öriket, inklusive Tokyo-trakten, och vi förväntas få de värsta vindarna och den rikaste nederbörden under söndagen.

Ta det alltså försiktigt, alla ni som bor eller vistas här denna kommande helg. Inte nog med att ni kan bli riktigt blöta (paraplyer blåser sönder på nolltid), ni kan också få skyltar och tak i huvudet i värsta fall.

Fotot ovan visar tyfonen som den ter sig från den internationella rymdstationen. Man kan väl slå vad om att astronauterna ombord inte tycker att det var ett korrekt beslut av Trump att hoppa av klimatavtalet från Paris. I takt med att havsvattnet blir varmare kommer nämligen tyfonerna att bli fler och kraftigare.

Vi uppdaterar med mera info kring tyfonen under helgen.

Här en karta som visar hur tyfonens färdväg ser ut (enligt gällande prognoser; det kan förändras över tiden). Den röda pricken är Tokyo. Tyfonen har precis börjat märkas av på Okinawa i södraste Japan.

Klicka för större bild.

UPPDATERING 1/10

Tyfon #24 har nu passerat Japan. Vi hade största känningen av den under natten till måndagen, då det var lite svårt att sova på grund av det höga vindljudet. Dock mindre mängd regn än vi hade befarat här i Tokyo-trakten.

Tyfonens vandring över landet åsamkade stora problem för resande, då Shinkansen och många andra tåg parkerades och fler än 1000 flyg ställdes in. På grund av nedfallna träd och annat som ligger i vägen på både vägar och tåglinjer, så är trafiken denna soliga måndag minst sagt handikappad, och det har varit långa köer på många järnvägsstationer denna förmiddag.

Då varningar inför tyfonen var många och kraftiga, har folk i stort sett hållit sig inne. Det har hittills rapporterats om två döda, två saknade och drygt 120 skadade personer.

Så här såg det ut nere på Okinawa igår när det blåste som värst.