JAPANBLOGGEN

View Original

Honda Super Cub - världens mest tillverkade motorfordon - fyller 60

Honda Super Cub 1962....

Foto: Honda Motors

Världens mest sålda motorfordon är inte Fords Model T, Volkswagens Bubbla eller de ikoniska scootrarna från Vespa; det är Hondas Super Cub, en lätt motorcykel som i fjol översteg totalt 100 miljoner sålda exemplar, en knapp tredjedel av alla motorcyklar som Honda sålt under sin existens (ca 350 miljoner).

Super Cub lanserades 1958, under den tid då det japanska ekonomiska undret ännu inte hade kommit upp i full fart. På samma sätt som i efterkrigstidens Europa så hade de flesta inte råd med bil, utan det fick duga med en trampcykel, en trampcykel med påhängsmotor eller, om man hade det lite fetare, en riktig motorcykel. Det var en tid då Japan faktiskt hade trettio-talet motorcykelfabrikanter, de flesta relativt små, att jämföras med dagens fyra mycket stora mc-tillverkare (Honda, Suzuki, Yamaha och Kawasaki).

Till skillnad från de flesta andra mindre motorcyklar vid den här tiden, som hade tvåtaktsmotorer, fick Super Cub en fyrtaktsmotor på 50 cc. Det gjorde att den blev mycket tystare och mindre illaluktande än tvåtaktarna, en stor poäng för alla som levererade morgontidningar, mat och annat till boende utmed de smala gatorna i Japans större städer. En annan stor poäng var den automatiska centrifugalkopplingen vilket medgav att man kunde köra med bara en hand på styret. Den andra handen kunde användas för att greppa en matlåda, exempelvis.

Super Cub har tillverkats även utanför Japan redan sedan 1961, och idag har Honda fabriker som spottar ut Super Cubs i 15 länder i Asien, Afrika och Latinamerika. Bara de tre fabrikerna i Vietnam producerar över en miljon Super Cubs per år! 

-- och här i 2018 års tappning. Inte en pryl är exakt likadan, men visst känns generna igen?

Foto: Honda Motors

Varför är då just denna modell så hiskeligt populär? Ja, det är enkelt att svara på den frågan; det är en mycket enkel och mycket robust konstruktion som ger god ekonomi över hela livslängden (som är lång). Billig att tillverka, billig i inköp och billig att köra och att underhålla. Varför ska man inte köpa en Super Cub?

Den största enskilda kunden är japanska postverket, som kör ut post med ca 80,000 motorcyklar.

Förutom den imponerande volymen, så kan Honda Cub även skryta med att ha förvandlat bilden av den typiske motorcykelåkaren i USA; från en halv- eller helkriminell buse med läderjacka på 50-talet, till ordentliga och skötsamma personer som använder en gullig moppe både i jobbet och på fritiden en bit in på 60-talet. "You meet the nicest people on a Honda" var ledfrasen i en av världens mest framgångsrika reklamkampanjer. Från ingenstans kom denna lilla japanske tillverkare och erövrade USA med sina "anti-Harleys". 1963 hade Honda 60% av hela den amerikanska MC-marknaden under sina fötter.

Honda har en imponerande samling olika MC-modeller i sin katalog, men den enda modell som överlevt i nästintill oförändrat skick sedan starten är Super Cub, och det är nog först när vi har elektriska moppar som kan köras ett dygn utan uppladdning som den kommer att se sina banas slut. Honda visade upp en eldriven Super Cub på motormässan i Tokyo redan 2009, och man har sagt att man ämnar börja tillverkning av modellen 2018, men vi har ännu inte sett någon pressrelease. Den ser ganska läcker ut; fullt modern men ändå trogen sin anfaders linjer.

En elektrisk version av Super Cub kanske lanseras redan i år..

Foto: Honda Motors