JAPANBLOGGEN

View Original

Snart definitivt tack-och-adjö till Tsukijis grossistfiskmarknad

Tonfisk i långa rader på fiskmarknaden i Tsukiji - världens största. Nu kommer den titeln att övertas av en ny anläggning i Toyosu, några kilometer från Tsukiji.

Foto: Fisherman, Creative Commons license

Efter många om och men har man nu äntligen kommit fram till att saneringen av förgiftad mark under den nya fiskmarknadsbyggnaden i Toyosu, där Tokyos gasverk hade en stor anläggning tidigare, nu är framgångsrikt fullbordad, och flytten från Tsukiji, som egentligen skulle ha varit klar för två år sedan, kan verkställas. 

Den som vill se den morgontidiga tonfiskauktionen på fiskmarknaden i Tsukiji har därmed nu en definitiv deadline framför sig. Man kommer nämligen att stänga auktionen för icke-behörig personal den 15:e september för att påbörja arbetet med flytten. Man kan besöka grossistmarknaden fram till den 29:e september och det hela stänger den 6:e oktober. En drygt 80-årig era går därmed i graven och det blir till att åka fyra kilometer ut i bukten till en av de konstgjorda öarna för att besöka den nya marknaden. Man kommer att erbjuda turister möjligheten att titta på tonfiskauktionerna även där, men det blir då tydligen genom en glasruta, så en del av charmen kanske försvinner.

Toyosu når man med Tokyo Metro Yurakucho Line eller Yurikamome Line.

OBS. Det är alltså grossistmarknaden i Tsukiji som stänger och flyttar till Toyosu. Den yttre detaljistmarknaden kommer att vara kvar, i alla fall tills vidare, så man kan fortfarande uppleva Tsukiji, även om scener som den i fotot här uppe inte kommer att kunna beskådas om man inte åker till Toyosu.