JAPANBLOGGEN

View Original

Resa till Japan utan att flyga

Den röda linjen är den sträckning på Transsibiriska järnvägen som tar dig till Vladivostok. Den ljusblå linjen är färjan som sedan tar dig till Tottori i Japan via Sydkorea. Som ni ser så är det faktiskt bara två länder mellan Sverige och Japan: Finland och Ryssland..

Bild: Public Domain

En läsare kom till Japanbloggen via söktermen "resa till Japan utan att flyga". Hon eller han blev förmodligen besviken, då vi aldrig skrivit om sådant. Jag måste erkänna att jag aldrig valt något av de mera tidskrävande färdmedlen till Japan, utan istället suttit tur-och-retur mellan Sverige och Japan i en flygplansstol någonstans mellan hundra och hundrafemtio gånger. 

Alternativen till flyget är väl av praktiska skäl begränsade till en kombination av tåg och båt (såvida du inte är typen som skulle vilja komma i Guiness' Rekordbok för längsta resa på en kamelrygg, exempelvis). Du kan åka med transsibiriska järnvägen hela vägen till Vladivostok och sedan ta en färja till Tottori via Sydkorea, eller så kan du svänga av en bit in i asiatiska Sibirien och ta dig ned till Shanghai, varifrån du kan åka färja till Osaka.

Här en mycket faktaspäckad sajt om hur man tar sig till Japan med tåg och färja via Ryssland och Kina.

Det koreanska färjeföretaget som tar dig till Japan från Vladivostok hittar du här.

Och här är det kinesiska färjebolaget som tar dig från Shanghai till Osaka.

Observera att jag inte har någon personlig erfarenhet av dessa färdsätt, så jag vill be dig som funderar på detta att kontrollera alla uppgifter ordentligt. Färjorna verkar t ex bara gå en gång i veckan i vardera riktningen.

PS.. Läsaren Frank berättar om sin resa till Japan utan att flyga: "Med start i Mora mot Stockholm, med färja till Helsingfors och vidare till Moskva. Transsibiriska via Mongoliet till Beijing, och till kuststaden Qingdao där vi tog nattfärja till Incheon/Seoul i Sydkorea. Tåg till Busan på Östkusten där en ny nattfärja tog oss till Shimonoseki i Japan. Sedan Shinkansen via Hiroshima och Kyoto till Tokyo. En fantastisk tripp som tog ca sex veckor att genomföra, men då gjorde vi ju många stopp på vägen."