JAPANBLOGGEN

View Original

Ändrade tax-free-regler i Japan

Utländska besökare handlade varor i Japan för 4,42 triljoner yen under förra året. En beundransvärt stor siffra - ca en tredjedels triljon svenska kronor - men japanska staten, som sedan några år äntligen börjat se sambandet mellan utländska turister och ett ökat flöde av yen in i statskassan, vill ha mer. Man har satt som mål att denna siffra ska nå åtta triljoner yen under 2020, nära en fördubbling på bara två år, vilket många bedömare ser som svårt att uppnå.
Denna kassako kommer nu att gödas på två sätt. För det första har regelverket gjorts mera lättförståeligt. Före sista juni hade man två kategorier av varor som kunde köpas momsfritt, konsumtionsvaror, t ex mat och kosmetika, och "generella varor", som t ex kläder, elektronik, etc. Regeln var att man fick dra av momsen i kassan om man köpte för minst 5,000 yen av någon av dessa kategorier. Med andra ord så var man tvungen att handla för 10,000 yen vid samma tillfälle om man ville ha varor från båda kategorierna. Sedan den 1:a juli så gäller regeln att man måste handla för 5,000 yen totalt, oavsett blandning av de två olika kategorierna. Lättare att förstå och lättare att komma över minimigränsen, med andra ord. Tyvärr så är detta en "regel" och inte en "lag", vilket kan innebära att vissa butiker inte tillåter att man klumpar ihop de två varukategorierna; med andra ord bäst att kolla i förväg.

Den andra åtgärden är man ämnar öka antalet butiker som kan sälja momsfritt till utlänningar och då speciellt ute i landsorten. Det finns idag ca 45,000 skattefria butiker i landet, men det är bara 17,000 utanför metropolerna Tokyo, Osaka och Nagoya. Butiker som säljer momsfritt har som regel skyltar med symbolen här ovan prominent uppsatta.

Momsfritt handlande är mycket lätt i Japan. Det enda man behöver ha med sig är passet. Momsen dras av direkt på priset i kassan. Intressant nog har man ett maxbelopp för momsfria inköp per dag på 500,000 yen (drygt 40,000 kr). Vad man måste tänka på efter köpet är att varorna inte får användas i Japan (gäller konsumtionsvaror, så skor, kläder och kameror, t ex, får användas på en gång) och att de måste föras ut ur landet inom 30 dagar.