JAPANBLOGGEN

View Original

Turister strömmar till Japan i allt större antal

Itsukushima Jinja är ett berömt Shinto-tempel på ön Miyajima i Hiroshima-bukten - väl värt ett besök om man besöker Hiroshima. Här templets torii - tempelporten som verkar flyta på vattnet när det är högvatten.

Foto: Public Domain

Som ni kan se i diagrammet här nedan, så har antalet utländska turisters resande till Japan ökat dramatiskt sista åren, och i år kommer man för första gången att tangera 30 miljoner besökande, och landet jobbar nu hårt för att dels nå 40 miljoner besök under OS-året 2020 och dels för att bygga ut de tjänster som behövs för att ta hand om alla turister; fler flyg till och från landet, mera information på utländska språk, fler tolkar och guider och fler hotell och andra inrättningar för övernattningar.

Förutom en minskning 2011, året med trippelkatastrofen uppe i Fukushima, så har turistströmmen till Japan ökat med stormsteg varje år sedan 2010, och trenden verkar hålla i sig.

Data: Japan National Tourism Organization

Om Japan når 40 miljoner om två år, och turistströmmen till Thailand håller sig relativt oförändrad, så kommer Japan att gå om Thailand och bli den näst största turistdestinationen i Asien efter Kina.

När vi guidar folk från Sverige och annorstädes, så är det ofta förstagångsbesökare, och det är alltid lika trevligt att se hur förtjusta alla blir i landet. Utan undantag så säger alla att "detta blir nog inte enda resan till Japan", då de snabbt inser att landet erbjuder så många upplevelser att en vecka eller två inte räcker på långa vägar.

Många förstagångsbesökare begränsar sig enbart till Tokyo, eller Tokyo plus Kyoto, och dessa två städer erbjuder så mycket så att det är förståeligt att man inte väljer att åka någon annanstans i landet (efter drygt 36 år i Japan, så är inte ens jag tillnärmelsevis fullärd i ämnet Tokyo). Men allt fler kommer hit regelbundet och passar på att besöka även andra landsändar. Japan utanför Tokyo erbjuder olika klimat, olika vyer och olika kök, och det är bara att säga grattis till alla som har detta kvar på sin "bucket list". Det enda riktigt gemensamma mellan de olika regionerna är att de är fulla av sympatiska och gästvänliga människor och att alla områden erbjuder fantastisk mat med lokala suveräna ingredienser.