JAPANBLOGGEN

View Original

Varför avstånd och flygtider inte stämmer överens i Japan

Boeing 747 är fortfarande en av de mest använda flygplanstyperna på de japanska inrikesrutterna. Säger en del om mängden passagerare.

Foto: Public Domain

Det är ca 40 mil fågelvägen mellan Tokyo och Osaka. Flygtiden är en timme och tio minuter. Avståndet mellan Tokyo och Sapporo är ca 83 mil och flygtiden är en timme och 40 minuter.. Att flygplanen ifråga är moderna jetplan är givetvis självskrivet; det finns förvisso propellerplan i trafik i Japan (däribland några Saab 2000), men då enbart på kortare eller mindre trafikerade rutter.

Varför är flygtiderna så långa relativt avstånden? Kan ni gissa?

Det handlar om det faktum att USAs militära styrkor varit stationerade på de japanska öarna sedan andra världskrigets slut, och att USA via avtal med Japan hittills haft i princip fullständig kontroll över luftrummet över sina baser i landet (det lättade något 2008). Det japanska civilflyget måste därför i flera fall ta ordentliga omvägar för att undvika att flyga över dessa baser.

På kortare eller mindre trafikerade sträckor kan man få åka svenskt ibland, faktiskt. Här en Saab 2000 på väg in för landning.

Foto: Wikimedia Commons

Nu håller Japan och USA på att förhandla om ett nytt avtal, då Tokyo känner sig pressade att öka kapaciteten på Haneda, Tokyos och Japans största flygplats, inför OS 2020. Man vill öka antalet slots med 39,000 årligen, vilket innebär att man vill kunna flyga in och ut även norrifrån/norrut, över Tokyos citykärna, istället för att som idag enbart komma in och åka ut via Tokyo-bukten. Dessa rutter innebär också att man måste flyga över nämnda militärinstallationer.

Om förhandlingarna går bra, vilket alla indikationer säger, och om Tokyos befolkning inte ger upp ett ramaskri över det ökade flygbullret, så kommer detta att innebära att Haneda övertar titeln “Asiens största flygplats” från Beijing.

UPPDATERING:

Förhandlingarna med USA om att få flyga med civila plan över en amerikansk bas nära Tokyo för att kunna utöka antalet landningar och avgångar på flygplatsen Haneda har lyckats. För att få alla dessa nya “slots”, så fick dock Japan ge linjer till och från USA hälften av dem.