JAPANBLOGGEN

View Original

Punktliga japanska flygbolag och flygplatser

Ett ANA-plan har dockat ute på Haneda, den punktligaste av alla större flygplatser.

Foto: Public Domain

Den brittiska resebranchanalysfirman OAG har släppt en ny rapport som beskriver punktligheten hos flygbolag och flygplatser världen runt. 

Totalt sett, oavsett flygbolagets storlek, blev lilla Air Baltic världens punktligaste flygbolag, med en OTP (on-time performance) på 90.01 procent av sina flygningar. Hong Kong Airlines kom tvåa och Hawaiian Airlines blev trea.

Bland världens 20 största flygbolag, så kallade “mega airlines” i rapporten, kom Japan Airlines etta, följt av All Nippon Airways. Delta Airlines blev trea.

På flygplatssidan ser vi att bland större flygplatser, de som har fler än 30 miljoner avgående resenärer per år, så blev Haneda etta med 86,75% av alla flygningar avgående eller ankommande inom 16 minuter från utsatt tid. Bland något mindre flygplatser, de som servar mellan 10 och 20 miljoner avgående passagerare, blev Osaka International etta och Sapporos Okadama (den mindre av stadens två flygplatser) trea. Två blev Salt Lake City International.

Vi har nu alltså några av världens punktligaste flygbolag och flygplatser i Japan. Detta utöver det faktum att Kansai International utsetts till den flygplats där du löper minsta risken att förlora ditt bagage och att Narita utsetts till världens godaste flygplats.
Finns det då inget att klaga på? Jo, det skulle vara trevligt med ett snabbare sätt att ta sig ut till Narita. För oss som bor i västra delen av Stor-Tokyo, är det minimum en timme och 45 minuter att resa enkel väg om man vill undvika knökfulla pendeltåg och t-banan i möjligaste mån på vägen till det snabba tåget. Haneda, Tokyos Bromma, är visserligen innanför stadsgränsen, men det är inte heller speciellt nära. I bästa fall 45-50 minuter.