JAPANBLOGGEN

View Original

Nytt rekord i antal utlänningar boende i Japan

Bilden är lite missvisande, då den största delen utlänningar boende i Japan är andra asiater.

Det japanska justitieministeriet meddelar att det slogs rekord i antalet utlänningar boende i Japan under 2016. Antalet steg med 6,7% jämfört med 2015 och slutsumman blev 2,382,822 personer. 

Kineser är den största gruppen med knappt 700,000 personer, Sydkorea är tvåa med ca 450,000 individer och Filippinerna får bronsplats med sina knappt 250,000 Japan-boende. 

Detta handlar om två saker: dels att Japan har ont om arbetare idag, både för att antalet unga stadigt minskar och för att många yngre japaner undviker lågavlönade jobb om de kan, och dels för att Japan blivit allt mer uppmärksammat och därmed lockande. Idag är det snarare regel än undantag att någon i personalen på närbutiken eller billiga krogkedjan är icke-Japan. Det har alltid varit svårt att få arbetsvisum i Japan, framför allt när det gäller arbeten som "en japan kan klara", men arbetskraftsbristen gör att regeringen helt enkelt låter företag tumma lite på reglerna för att lösa problemet. De flesta inhemska bedömare tror att man måste mera aktivt uppmuntra arbetskraftsinvandring för att klara av att hålla alla företag igång och se till att skatteintäkterna inte sinar.

Hur många svenskar bor i Japan? Ja, det är ungefär 4000 personer om man frågar svenska ambassaden. Det är givetvis ingen exakt siffra, då svenskar som flyttar hit inte med automatik registreras på beskickningen, utan bara en kvalificerad uppskattning. Det är dock en klar ökning de sista 10-20 åren; en bit in på 90-talet var vi bara 500-600 svenskar i landet. Härförleden skulle vi ta en kaffe på ett lokalt kafé och döm då om min förvåning när damen framför mig i kön var svenska. En annan dag fick jag tolka för en ung norrman när han skulle köpa lite yakitori på vägen hem. Detta är inte förvånande inne i centrala Tokyo, men här ute i förorten blir man lite paff.