JAPANBLOGGEN

View Original

Rekordmånga hotellnätter i Japan 2016

Fin utsikt från hotellrumsfönstret i centrala Tokyo.

Foto: Park Hotel Tokyo

Japan National Tourism Organisation meddelade i förra veckan att antalet övernattningar på japanska hotell översteg 70 miljoner under 2016 - 70,88 miljoner för att vara exakt. Det är en ökning med åtta procent jämfört med året innan.

Japanska staten har som mål att få 40 miljoner utländska besökare till Japan under 2020, ett mål som denna blogg misstänker kommer att uppnås och överstigas utan problem. Problemet är istället att antalet hotellsängar inte räcker till, i alla fall om alla ska besöka Tokyo och Kyoto. För att klara den ökade tillströmningen så byggs det för första givetvis nya hotell. I övrigt så ändrar man regelverket för att göra det lättare för privatpersoner att hyra ut oanvända bostäder och man försöker se till att även regionerna ute i landet får en god exponering utåt på engelska, kinesiska och koreanska; detta för att sprida turisttrycket på fler orter. Men frågan är om åtgärderna kommer i tillräckligt snabb takt för att möta den explosiva ökningen av turister.

Med andra ord, beställ ert hotellrum i god tid. Och om ni vill uppleva ett kulinariskt äventyr under en dag eller två, så är ni välkomna till Japan Gourmet Guide, vår systersajt; även här upplever vi ett ökat tryck trots att vi än så länge enbart riktar oss till nordbor.