JAPANBLOGGEN

View Original

Joanna Lumley's Japan - engelsk miniserie på svensk TV

Japanska snöapor - makaker -  tar ett skönt badpass i de varma källorna uppe i Nagano.

Svensk TV (Utbildningsradion) kör just nu Joanna Lumley's Japan - en tre episoder lång miniserie med den kända brittiska skådespelerskan. Hon reser genom stora delar av landet, från Hokkaido i norr till Okinawa i söder. Den är lite typiskt idealiserande och visar upp de mer exotiska elementen snarare än vardagsverkligheten, men den är duktigt gjord och man får en fin bild av hur landet åtminstone geografiskt ser ut. Se det som en liten sightseeing-tur. Om jag inte redan vore här, skulle jag nog få lust att åka till Japan när jag ser den.

Här är första avsnittet på svenska UR. Om du befinner dig utanför Sverige utan en VPN-uppkoppling så kan du dock inte se programmet på den svenska sajten. I det fallet hittar du det istället här

Lite beklämmande när det kommer från en kanal som uppmuntrar utbildning, men UR lyckas klämma in en enkel felaktighet i texten som beskriver programmets innehåll, där Lumley ska på "praktik på ett bryggeri som tillverkar det japanska brännvinet sake". Som de flesta som har den minsta susning vet, så är sake förvisso ett ord som kan användas generellt för all drickbar alkohol, men om det är ett bryggeri så är det givetvis sake som i nihonshu och inte shochu, japanskt brännvin, som åsyftas.