JAPANBLOGGEN

View Original

Med eller utan moms i Japan

Det finns ingen generell regel för hur man ska ange momsen i priset på en vara i butiken i Japan. Ibland är det exklusive moms, ibland inklusive moms, och ibland, som här, både och.

Idag har vi en momssats på 8% i Japan. Skatten infördes 1989, då 3-procentig, efter ett decennium av politisk strid, och den höjdes först till 5% 1997 och nu sist till 8% 2014. En höjning till 10% skulle ha skett 2015, men det har skjutits upp av rädsla för en konsumtionshämmande effekt, och just nu är höjningen satt till att ske hösten 2019. Vi får se hur det blir med den saken. På japanska heter skatten 消費税, shouhizei (shååhizee), vilket blir “konsumtionsskatt” på svenska.

Ett praktiskt problem med konsumtionsskatten för konsumenten, är att det inte finns någon regel som anmodar butiken att inkludera skatten i priset på prislappen eller hyllkanten. Beroende av butik, så kan alltså skatten vara antingen inkluderad eller exkluderad i det angivna priset. Är man inte medveten om detta, så kan det hända att man blir förvånad när man kommer till kassan och summan slutar 8% högre än väntat. För att undvika dessa överraskningsmoment, och i värsta fall stå där med för lite kontanter, vill vi rekommendera att du lär dig dessa tecken:

Detta är zeikomi (uttalas zeekåmi), vilket betyder “skatt inkluderad”. 

Och detta är zeinuki (zeenuki), vilket då blir motsatsen, “skatt exkluderad”, vilket då innebär att skatten läggs till i kassan. En variant ser ni här nedan, där man helt enkelt skriver "plus skatt" efter priset.

Ganska bökigt och ett av flera exemepel på hur Japan ibland visar upp sin mindre pragmatiska sida.