JAPANBLOGGEN

View Original

Tokyos taxibilar blir billigare idag (på kortare sträckor)

Taxi i Tokyo blev alltså billigare på korta avstånd idag. På kvällen kan man se att bilen är ledig då lampan på taket lyser.

Foto: Public Domain

Idag, den 30:e januari 2017, händer det något med Tokyos taxibilars taxametrar. Istället för att stå på 730 yen vid resans början, står det nu på blott 410 yen. Det innebär att resan - till en början i alla fall - blivit mer än 40% billigare!

Detta är både positivt och negativt för resenären, då detta inte enbart handlar om en prissänkning. Med den gamla taxan fick man åka två kilometer innan taxametern började slå om till högre belopp; nu får man bara åka 1 km och 52 meter innan samma sak händer. Den något underliga sträckan handlar tydligen om att man vill se till att den som åker två km inte ska behöva betala mer än tidigare.

Då t-banans biljetter börjar på 170 yen (fem yen billigare om man har ett SUICA- eller PASMO-kort), så innebär de nya taxitaxorna att om man är tre eller fyra personer och ska åka kortare sträcka en en kilometer, så är taxi det överlägset billigaste färdmedlet i Tokyo. Något att ha i minnet, kanske.

PS: Det finns också en tidsaspekt inbyggd i taxametern, vilket innebär att om man tar en taxi under rusningstid och hamnar i en stillastående bilkö, så börjar den klicka upp priset innan man når avståndsgränsen. Därför är t-banan ett bättre val när gatorna är fyllda med bilar.