JAPANBLOGGEN

View Original

Super-Walkman för 27,000 kronor

Världens hittills dyraste och säkerligen bästa portabla audiospelare: Sony Walkman NW-WM1Z

Foto: Sony

Då de flesta äldre audioingenjörer jag lärt känna på Sony för länge sedan slutat - antingen för att jobba med audio i egna företag eller pyssla med något helt annat - så har företagets audioavdelning stadigt minskat vad gäller storlek, budget och produktion. Samma sak händer eller har redan hänt på de flesta andra större japanska elektronikföretag. Och kräftgången slutar inte med audioprodukter; efter att koreaner och kineser börjat bygga normalt kapabla eller mycket bra TV-apparater och Apple och Samsung tagit för sig en mycket stor del av marknaden för mobiltelefoner, så har det sett kämpigt ut för de gamla japanska tillverkare som regerade över hemelektronikmarknaden under flera decennier. Man behöver inte vara någon erfaren analytiker för att se att framtiden verkar vara innehålla mera komponentutveckling än tillverkning av kompletta produkter (en iPhones värde härstammar till över hälften från japanska komponent- och maskintillverkare). Det börjar dock synas en liten ljusning; en försiktig renässans. Det finns en del gubbar kvar som fortfarande har gnistan man behöver för att idogt experimentera och produktutveckla i lite motvind.

En ny produkt från Sony representerar den gnistan: en ny Walkman med det som vanligt osexiga namnet NW-WM1Z. Först som sist så måste det nämnas att ca-priset i USA blir 3,200 dollar, dvs mer än fem gånger högre än vad en iPhone eller dyrare Samsung-lur kostar utan kontrakt. Och då kan den alltså bara spela musik.

Bara chassit är ett smycke, eller hur?

Men tittar på man på hur den är byggd så börjar man förstå prisskillnaden (och den där nästan lite galna viljan att göra det bästa möjliga). Apparaten är stor och tung; nästan lika stor och tung som den första Walkman som kom 1979. Orsaken är helt enkelt att man byggt ett stort och stadigt chassi i syrefri koppar med guldplätering (guldet är inte är för syns skull, utan för konstruktionens, då guld ger bästa yta-mot-yta-koppling). Enligt samma regler som gäller för normalstor hifi, så innebär tyngre och stadigare material en vibrationsfri miljö där elektroniken helt enkelt får fungera i frid med bättre ljud som resultat. Det större chassiet ger också utrymme för en mera optimal kretskonstruktion med större och bättre komponenter än man får plats med i en mobiltelefon. Audio- och nätdelar är ordentligt separerade och allt kablage kommer från kabelspecialisten Kimber. Processorerna ombord kan köra i princip alla digitala audioformat, från mp3 upp till Native SDS. De kan dessutom skala upp mp3-filer till något som börjar närma sig högupplösta format.

Den beröringskänsliga skärmen har en upplösning av 854 x 480 bildpunkter. Utgångar för både vanliga lurar och balanserade dito. Bluetooth-lurar funkar också. 256 GB inbyggt minne plus utrymme för microSD-minne. 

Det följer dock inte med några lurar då Sonys förslag är att du köper deras nya MDR-Z1R för 2,300 dollar.

För den som tycker att detta låter alldeles vansinnigt, så har Sony också lanserat en “snikmodell” - NW-WM1A - som verkar vara i princip samma maskin, fast med ett anodiserat aluminiumchassi istället för guld/kopparvarianten. Bara 1,200 dollar.

Alla produkterna kommer i oktober, enligt Sony.

Här en video från Sony där chefen för utvecklingen berättar lite om processen och produkten. Textat på engelska.