JAPANBLOGGEN

View Original

Pokemon GO släppt i Japan

Pokemon Go släpptes äntligen i Japan i fredags, nästan tre veckor efter världspremiären. Förseningen har två skäl: dels att McDonalds Japan och Nintendo låg i förhandlingar om ett sponsoravtal och dels för att man inte hunnit bygga upp ny serverkapacitet då den mycket stora anslutningen av användare i USA tog Nintendo och Niantic (amerikanske utvecklaren av programvaran) på sängen. Förra veckan var man uppe i fler än 21 miljoner dagliga användare i USA. Möjligen har förseningen också varit ett PR-knep, då framgången utanför Japan gett tidningsrubriker och TV-inslag hemma i Japan nästan dagligen.

Vad går avtalet med japanska McDonalds ut på? Jo, firman betalar en sponsringspeng för att alla ca 3,000 japanska McDonaldsrestauranger ska bli “gyms” eller “PokeStops” där spelare ska kunna spela specifika spel som inte ska finnas tillgängliga “ute på gatan”. Vår lokala McDonalds har en ganska stor och öppen yta framför sig, och man tappade lite hakan när man i lördags såg hur kanske 50-60 personer bara stod där med sina mobiler framför ansiktet.

Nintendos marknadsvärde har mer än dubblerats sedan spelet släpptes i USA den 5:e juli. Firman är nu värd 42,5 miljarder dollar, vilket gör att man gått om Sony, som har en prislapp på 40 miljarder dollar. Spelet finns nu för både iOS och Android, och en analytiker har räknat ut att Apple kommer att tjäna åtminstone en miljard dollar per år på Pokemon Go!

Uppdatering: När Tokyo-börsen öppnade för handel idag, måndag, gick Nintendo ned 16% ganska raskt, en reaktion på ett uttalande från företaget där man menade att man inte fick överskatta framgången för Nintendos del, då man bara äger en tredjedel i Pokemon Company som i sin tur ska dela vinsten med Niantic, Apple och andra.

Det har redan inträffat en radda olyckor med anledning av Pokemon Go. Bara idag säger japanska polismyndigheter att 71 anmälningar skett, varav 4 har bekräftats vara olyckor med kroppskada som följd och 32 inneburit skada på egendom.