JAPANBLOGGEN

View Original

Japan Rail Pass ska bli tillgängligt för inköp i Japan

Nu när japanska regeringen officiellt meddelat att man vill se målet för det årliga antalet inkommande turister öka från dagens ca 20 miljoner till 40 miljoner fram till år 2020, planeras också diverse åtgärder för att göra detta möjligt. Man förenklar och anpassar för turisterna på ett sätt som man aldrig gjort tidigare. Det märks att man nu faktiskt börjat lyssna på kunden och inte bara på ett typiskt japanskt byråkratiskt vis bestämt något von oben för sin egen bekvämlighet och/eller arbetstrygghet.

En sak som irriterat många, är det faktum att man enbart kunnat köpa Japan Rail Pass, den biljett som ger obegränsat med resor på nästan alla JR-tåg under en förutbestämd tidsperiod till ett fast pris, i utlandet innan man anländer till Japan. Det är många som inte känt till denna regel eller glömt bort den och sedan efter ankomsten insett att möjligheten till prisnedsatt tågåkning är bortflugen. Denna till synes ganska dumma regel sägs vara till för att förhindra att utlänningar bosatta i Japan ska kunna utnyttja erbjudandet. Eftersom ett pass med turistvisum måste uppvisas vid köp (eller mottagande av kortet i Japan, då man i utlandet idag enbart köper en värdekupong som man byter ut mot själva kortet när man anlänt), så borde detta inte utgöra ett problem. Snarare är det så att Japan Railways helt enkelt velat undvika ett genant moment när utlänningar ska köpa ett kort hos personal som inte kan ett spår engelska.

Nu meddelar JR att det ska bli möjligt att köpa ett rabattkort efter ankomst till Japan. Man har dock inte angett något startdatum för denna revolution, då man förmodligen inte bestämt sig för hur lång tid det kan ta att lära personalen de glosor de behöver (alternativt trycka upp en plansch med utländska språk där kunden kan peka på det kort man vill köpa).

Vi återkommer givetvis när vi vet när det hela går av stapeln.

Japan Rail Pass är mäkta populärt, då man för drygt 2,000 kronor kan åka i princip obegränsat runt Japan en vecka. Lägg på ca 600 kr så åker du första klass. Undantaget är enbart de allra snabbaste varianterna av Shinkansen. Under räkenskapsåret 2014 sålde man 600,000 kort.