JAPANBLOGGEN

View Original

Japanska designklassiker - Nr 16 - Datsun Fairlady - Nissan Z

Första Nissan Fairlady lanserades 1959

Alla foton: Nissan Motors eller Public Domain

När jag under tonåren började läsa utländska tidskrifter, så dök en snygg bil ofta upp i amerikanska tidningars annonser. Det var en Datsun 240 Z. Läcker, sportig och inte minst prisbillig jämfört med sportbilar från Tyskland och Italien. Den blev en stor succé i både Japan och USA.

Företrädaren till denna bil var Datsun Sports (Datsun Fairlady hemma i Japan); en liten tvåsitsig öppen bil som såldes mellan 1959 och 1970 i olika modeller. Den var kanske mera gullig än sportig, modellerad som den var på små sportbilar från England och Italien (se bilden ovan). Den hade egentligen bara det japanska namnet - Fairlady - gemensamt med sin efterträdare.

Den första riktigt populära japanska sportbilen - Datsun 240 Z

Tidstypiskt nog så handlade det om att kvinnan i ditt liv givetvis gillade ditt val av bil..

240Z blev alltså riktigt framgångsrik, och den följdes av allt större och kraftigare bilar, med design som lyckades väl med att blanda japanska och amerikanska stilelement. 240Z, som lanserades 1969, följdes av 280ZX 1978, 300 ZX 1984 och sedan en kraftigt uppdaterad version med samma beteckning 1990. Den nya 300 ZX fick otroligt fina recensioner i USA, där t ex Car and Driver hade med den på sin lista över "Ten Best Cars in the World" under alla de sju år den var i produktion. Från mitten av 90-talet blev det dock allt svårare att sälja japanska sportbilar i USA, då yenen steg i värde samtidigt som SUV-trenden tog fäste. Modellen lades ned 1996. 

280 ZX

Den var dock inte död, utan endast i viloläge fram till 2002 då 350Z lanserades, återigen med en helt ny form, designad på Nissans designcenter i La Jolla, Kalifornien. Huvudsakligen med samma utseende heter den sedan 2009 370Z.

300 ZX - version ett.. Liten antydan till inspiration från den tidens Pontiac TransAm - känd från TV-serien Knight Rider).

Som ni förstår så handlar modellsiffrorna om motorstorlek. Idag har denna kompetenta sportbil alltså en V6:a med 3,7 liters slagvolym och upp till 350 hästkrafter (beroende av marknad och variationer i modellerna däremellan). 

300 ZX - version två

350 Z

... och till sist 370 Z - dagens modell.