JAPANBLOGGEN

View Original

Snart kan man åka Shinkansen till Hokkaido

Just nu körs det omfattande tester av Shinkansen-tåg på Hokkaido Shinkansen-linjen. Den öppnar för allmän trafik den 26:e mars.

Sakta men säkert (eller kanske snabbare än anat med tanke på vilka jättebyggen snabbtågsjärnväg är) har Shinkansen-nätet brett ut sig över de större japanska öarna. Det är bara Hokkaido som blivit utan, än så länge.. Nu blir det dock nya tider, då Hokkaido Shinkansen öppnar för trafik den 26:e mars. Då kan man åka snabbtåg från Aomori på Honshu (station Shin-Aomori) till Hakodate på Hokkaido (station Shin-Hakodate-Hokuto). Bygget fortsätter sedan med en bana upp till Sapporo som beräknas vara klar för trafik 2030.

Reguljär tågtrafik har funnits sedan 1988, då Seikan-tunneln mellan Honshu och Hokkaido stod klar, men de långsammare tågen och de stora avstånden har gjort att åtminstone 90% av alla passagerare tagit flyget istället för tåget upp till Hokkaido.

Hakodate är en höjdare för alla som älskar fisk och skaldjur. Lokala specialiteter inkluderar krabba, tonfisk, bläckfisk, laxägg och sjöborre. Det finns faktiskt sushi-krogar i Tokyo som aldrig köper fisk på den stora fiskmarknaden Tsukiji, utan enbart hämtar hem sina råvaror från Hakodate - så bra är havsmaten där uppe.