JAPANBLOGGEN

View Original

Rökfritt på allmän plats i Japan före 2020

"Mot en ljusare tillvaro" säger denna japanska tobaksreklam från förr. Idag minskar rökandet för varje år.

Att vara icke-rökare kan vara ett problem i Japan. Rökförbud är nämligen sällsynta och antalet krogar med separata utrymmen för rökare ökar visserligen, men är fortfarande relativt fåtaliga. Många krogar och barer är helt enkelt för små för att kunna avdelas på ett optimalt sätt. På de flesta kontor är det fritt fram att röka när och var som helst.

Japans Ministry of Health, Labor and Welfare har nu dock äntligen börjat uppmärksamma det faktum att ca 15,000 japaner avlider årligen på grund av indirekt rökning. Detta, plus det faktum att världens strålkastare kommer att riktas mot landet i och med OS 2020, gör att man nu tänker göra något åt saken. I ett lagförslag som väntas presenteras i riksdagen någon gång under nästa år, kommer man att föreslå att all rökning ska förbjudas på sportarenor, i statliga och kommunala lokaler och på sjukhus och skolor. På restauranger, kontor och hotell kommer rökning att vara “i princip förbjuden”, men det kan tillåtas om det finns specifika och avskilda utrymmen för rökare.

En viktig nyhet i sammanhanget är att lagförslaget kommer att rekommendera straffpåföljd för de som inte följer den nya lagen. Om lagen införs, kommer det förmodligen att innebära att små lokaler blir helt rökfria. Hurra, säger vi på Japanbloggen.

Oavsett detta lagförslag, så verkar trenden gå mot allt färre rökare i Japan. Idag röker knappt 20% av befolkningen, ner från nästan 28% 2003.