JAPANBLOGGEN

View Original

Smart japanskt paraply

Paraplyet med en delvis upp-och-nedvänd design gör det lättare att öppna och stänga det utan att man bli våt.

Foto: GAX

Alla som upplevt regnperiod och framför allt tyfoner i Japan vet att det kan regna en hel del här. Givetvis används paraplyer när det regnar, och jag skulle faktiskt vilja tro att detta land har flest paraplyer per capita i hela världen.

Hopfällbara paraplyer har funnits sedan åtminstone 2000 år. Det första dokumenterade hopfällbara paraplyet konstruerades i Kina ca år 21 AD, och det är intressant att notera att vi fortfarande använder i princip samma grundkonstruktion.

Nu kommer dock en japansk tillverkare med ett nytänkande paraplykoncept. Det fäller nämligen ut sig "åt andra hållet", vilket gör att man behöver mindre utrymme för upp- och ihopfällandet. Det verkar vara nästan specialdesignat för den som behöver ta sig in i och ut ur en bil när det regnar, då man kan ha dörren bara på glänt och ändå bekvämt öppna upp eller fälla ihop paraplyet.

Det är lättast att förstå hur det fungerar om man ser det hela "in action" i videon här nedan.

Paraplyet från GAX kostar dock modiga 34,000 yen (ca 2,400 kr) så det återstår att se hur poppis det kan bli. Man får misstänka att det nog kommer kinesiska kopior i sämre material för en betydligt mindre penning inom kort om det hela får lite uppmärksamhet.