JAPANBLOGGEN

View Original

Japan nystartar kärnkraften

Kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa uppe i Niigata skadades i en stor jordbävning 2007. Det var det största kärnkraftverket i världen innan skadorna gjorde att flera av reaktorerna stängdes ned för gott. Inga utsläpp den gången.

Foto: Creative Commons

Hade regeringen och industrin fått bestämma så hade detta skett långt tidigare. Sedan den stora kärnkraftskatastrofen i mars 2011 har hela kärnkrafts-Japan stått stilla. I tisdags, den 11:e augusti, startade man om ett kärnkraftverk nere i prefekturen Kagoshima på Kyushu. Orsaken till det långa stilleståndet har varit att man låtit alla reaktorer undergå strikta säkerhetskontroller och riskbedömningar vid jordskalv och tsunami, men det har samtidigt också varit den tid man behövt för att få befolkningen att delvis glömma Fukushima. Traditionell media har inte följt upp Fukushima speciellt väl, och det är ett sorgligt faktum att återuppbyggnaden av den nordöstra kusten går väldigt långsamt. Samtidigt som man lägger mångmiljardbelopp på OS 2020 så kommer det förmodligen fortfarande att finnas människor som bor i barackstäder när spelen drar igång.

När kärnkraftverket nystartades var det enbart 400 demonstranter på plats. Gissa om regeringen och kärnkraftsindustrin myser. Det betyder nämligen att det borde vara OK att sakta men säkert starta upp de flesta av de andra reaktorerna (det ligger tydligen 23 reaktorer på bordet för eventuellt beslut om omstart).

Japan är världens mest geologiskt aktiva område med vulkanutbrott, jordbävningar och tsunami i ett antal som gör att ingen blir förvånad när de inträffar. Man kan ju fråga sig varför man i hela fridens namn bygger 50 kärnkraftsreaktorer i ett sådant land? Samtidigt som den geotermiska energin enbart svarar för några få procent av elförsörjningen!? Var det någon som sa "korruption"? Det enda som kan få den japanska industrin att verkligen satsa ordentligt på förnyelsebara energikällor är att de tvingas till det. Startas många reaktorer om, kommer den nödvändiga omvandlingsprocessen att bromsa in.

UPPDATERING 18:e augusti

Sedan reaktorn nere i Sendai i Kagoshima drogs igång förra veckan, har en vulkan vid namn Sakurajima, belägen blott fem svenska mil från kärnkraftverket, börjat mullra. I lördags gick man från en trea till en fyra på den femgradiga skalan över utbrottsrisken. Det innebär att alla som befinner sig inom en radie av 3 km ombedes förbereda sig för evakuering. Stiger det till en femma innebär det "order om evakuering".

Kyushu Electric, det lokala elbolaget som driver kraftverket, menar att det absolut inte råder någon fara på taket. Det finns 39 vulkaner, varav 14 aktiva, inom 16 mils avstånd från kraftverket, kan vi tillägga. Återigen, i ett land där berget är varmare än på många andra håll i världen, varför används inte bergvärmen som energikälla i någon större utsträckning?