JAPANBLOGGEN

View Original

Dramatiskt självmord på Shinkansen-tåg

Två tragiska dödsfall på samma Shinkansen-tåg i måndags - de första någonsin, men inte orsakade av problem med tåget utan av en deprimerad människas självmord.

Foto: Wikimedia Commons

Japan är  - som säkert alla läsare vet - ett mycket säkert land. Öppet våld mot andra är extremt ovanligt, folk lämnar in borttappade värdesaker till polisen och man håller i allmänhet lite uppsikt och anmäler snabbt eventuella mystiska förehavanden till ordningsmakten. Men samtidigt vet vi att man under den lugna och disciplinerade ytan finner en hel del uppdämd frustration. Det japanska samhället är ju som bekant fyllt med både regler, byråkrati och hierarkier; ska vi tala klarspråk så förekommer det en hel del mobbning av olika slag. Är man inte i grunden en stark individ, så är det lätt hänt att man når en gräns för hur mycket man tål och då är självmordet nära till hands. Att landets vård av psykisk sjukdom är under all kritik (säg det land där den är riktigt bra?) gör sitt till. Att antalet viss- och deltidsanställda eller personal från bemanningsföretag ökat dramatiskt sista 20 åren är också ett faktum som drar sitt strå till stacken, då det ekonomiska givetvis bidrar till folks väl- eller vanlevnad.

I måndags var det en 71-årig herre som valde att ta livet av sig. Detta är givetvis tragiskt nog i sig, men han valde ett mycket ovanligt sätt att begå sitt självmord på; något som gjorde olyckan mera olycklig än den hade behövt vara. Han köpte nämligen olja som han tog med sig i en plastdunk för att sedan borda ett sydvästgående Shinkansen-tåg. Mellan stationerna Shin-Yokohama och Odawara klev han upp ur sitt säte, ställde sig utanför toalettavdelningen, hällde olja på sig och tuttade på med en cigarettändare. Någon tryckte på nödbromsknappen och tåget bromsade in samtidigt som vagnens passagerare försökte fly undan den starka rökutveckling som följde. Då passageraren ifråga hade suttit i vagnen längst fram i tåget, kunde tågets förare rycka in och släcka elden så gott han kunde, men skadan var redan skedd. Mannen var död; dessutom hade en ensam kvinna i 50-årsåldern kollapsat och avlidit av rökförgiftning. I övrigt fick många i vagnen skador av röken, men inget livshotande.

Hela sträckan Tokyo - Osaka blev stillastående i ca tre timmar, något som aldrig hänt tidigare.

Mannan hade för grannar klagat över att hans pension inte räckte till (ett faktum för många japanska pensionärer som inte haft förmånen att få jobba på något större företag), men i övrigt vet man inte varför han valde att ta livet av sig - och på detta spektakulära sätt.

Det är egentligen lite otroligt att något liknande inte hänt förut. Med en bra bit över 300 miljoner passagerare varje år så borde statistiken se värre ut. 

Nu funderar tågbolagen kring hur man ska kunna motverka att något liknande händer igen. Att se hur man skulle kunna implementera flygplatsliknande kontroller i ett system som pumpar runt nästan en miljon människor varje dag är lite svårt, framför allt med tanke på Shinkansens extremt täta avgångar och världsrykte för sin punktlighet. Låt oss bara hoppas att vare sig "normala" självmordskandidater eller religiöst motiverade personer - som tycker att man bör ta med sig ett antal personer till himlen - låter sig inspireras av detta!

Här en video från japansk TV från olyckståget: